Podzimní choroby útočí! Jak se před nimi bránit?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
08. říj'18

V tomto krásném barevném období přichází nejen podzim, ale i nemoci s ním spojené. Spojte si rychlou změnu počasí, nástup do školy či do školky a falešné podzimní sluníčko a oslabená imunita je na světě. Jak se před podzimními nástrahami v podobě nemocí bránit a co dělat v případě, že je vaše děťátko už nemocné?

Jsou děti, které přechod z léta do podzimu a později do zimy přežijí bez rýmy a kašle, a pak jsou tu takové, které již při prvním náznaku ochlazení onemocní. I přesto, že podzim patří mezi nejkrásnější roční období, je doprovázen také onemocněními, kterým se v dětství nevyhne zřejmě žádné dítě. Proč je to tak a jak se před těmito nástrahami bránit?

Proč právě na podzim?

To, že počet onemocnění v přechodném období stoupá, je sice zapříčiněno změnou počasí, ale ne v tom smyslu, jak si zřejmě myslíte. Staré známé "nastydnul jsi, protože je venku zima" je vlastně mýtus. Nachlazení vzniká proto, že lidé najednou tráví mnohem více času v uzavřených prostorách, kde se množí a roznášejí bakterie, a to i vlivem vytápění z klimatizace. Děti, které léto zvykly trávit na čerstvém vzduchu, jsou najednou většinu dne zavřené v prostorách školy či školky a mnohem častěji přicházejí do přímého kontaktu se spolužáky a učiteli, kteří mohou být hostiteli bakterií a virů. Všechny tyto faktory tedy mohou za to, že šíření mýtu nachlazení a chřipky kvůli chladnému počasí má takový úspěch.

Chripka dieta lekar

Rozeznáte chřipku od nachlazení?

Možná vás to překvapí, ale ne každý umí rozeznat chřipku od nachlazení a ještě stále se najdou rodiče, kteří chřipku považují za jakýsi další stupeň nachlazení. Pravdou však je, že mezi těmito onemocněními je pár rozdílů, které stojí za povšimnutí a usnadní také diagnostiku onemocnění a jeho následnou léčbu. Zde jsou nejvýraznější rozdíly mezi chřipkou a nachlazením:

  • Zatímco chřipka je virové onemocnění, angína, tedy nachlazení, je infekční a ve většině případů jde o bakteriální infekci.
  • Chřipka má rychlý nástup, zatímco nachlazení se projevuje postupně.
  • Chřipka je doprovázena horečkami, během nachlazení se teplota zvykne pouze mírně zvýšit.
  • Nachlazení se projevuje zejména zánětem hrdla, rýmou, kýcháním a může vyústit do hnisavé angíny. Chřipka se naopak projevuje hlavně bolestmi hlavy, kloubů a svalů.
  • Během nachlazení člověk pociťuje mírné nechutenství, během chřipky větší a dlouhotrvající.
  • Odlišná je nejen doba léčby, která je při chřipce výrazně delší, ale i způsob. Chřipka se neléčí antibiotiky, protože ty na virus chřipky neúčinkují.Prechladnutie soplik

Prevence a budování imunity

I vy se ptáte, jak budovat imunitu děťátka, když všude kolem je tolik rizikových faktorů? Dobrou zprávou je, že se to opravdu dá, ale není to zadarmo. Základem je pestrá a zdravá strava bez zbytečných sladkostí, konzervačních látek a produktů s nulovou výživovou hodnotou. Imunita se začíná budovat již během přijímání mateřského mléka, ale pokračuje i příkrmy. Postarejte se o to, aby byl jídelníček vašich dětí opravdu pestrý a plný nejen ovoce a zeleniny, ale i kvalitních mléčných výrobků a masa bez zbytečných nebezpečných hormonů. Zaměřte se proto na lokální pěstitele a dodavatele a zajímejte se o to, co rodině položíte na talíř.

Samozřejmě, stravou posilování imunity nekončí. Důležitá je také dostatečná hygiena, avšak ne přehnaná. Sterilní prostředí a množství dezinfekčních a antibakteriálních prostředků nadělá více škody než užitku. Dostatečnou hygienou se myslí spíše pravidelné mytí rukou po příchodu domů ze školy či po použití toalety. Trochu špíny za nehty po hře na hřišti je zcela v pořádku, nechcete přece, aby vaše děťátko vyrůstalo ve sterilním prostředí, kde imunita nemá šanci posílit se.

Hygiena a správné složení jídelníčku patří mezi základy, díky kterým se imunita děťátka posílí. Samozřejmostí by však měl být také dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu, ale i během hodin tělesné výchovy. Vydejte se s dětmi během víkendu na procházku či výlet na kole nebo koloběžkách a imunitu si posílíte všichni. Nezapomínejte také na kvalitní spánek, během kterého se produkuje hormon spánku melatonin. Během spánku se organismus regeneruje nejrychleji, proto netřeba jeho sílu podceňovat.

Imunitu oslabuje i stres, a pokud máte pocit, že děti ho nezažívají až tak jako dospělí, jste na omylu. Dobře si promyslete, zda vaše děti potřebují tolik kroužků a jiných mimoškolních aktivit, které je obírají o drahocenný volný čas. Vyberte pouze ty, na kterých se spolu s dětmi shodnete a na zbytek zapomenete. Je sice hezké, pokud mají děti mimo školy zájmy, ale není dobré zatěžovat je kroužky pět dní v týdnu. Dopřejte jim dostatek volného času a oprostěte je od stresujících aktivit, které imunitnímu systému ani trochu neprospívají.

Chripka dieta postel

Probiotika vs. antibiotika

Stává se, že i navzdory všem preventivním opatřením se děťátko nachlazení či chřipce nevyhne. Pokud patříte mezi rodiče, kteří i při nepatrném náznaku nemoci utíkají k lékaři a dožadují se antibiotik, zkuste tento postoj přehodnotit. Byla vašemu děťátku diagnostikována chřipka a doktor trvá na tom, že antibiotika nepředepíše? Nechte lékaře, ať vám vysvětlí své rozhodnutí, které je správné.

Antibiotika totiž zabírají pouze na bakteriální infekce, a jak jsme již v úvodu zmínili, chřipka patří mezi virová onemocnění. Antibiotika během chřipky předepíše lékař pouze tehdy, když se virové onemocnění rozšíří i o bakterie. Chřipka se v první řadě léčí poctivým ležením v posteli, čajem, vitamíny a probiotiky. Právě ta se postarají o vznik prospěšných bakterií, které pomáhají budovat imunitní systém. Najdete je nejen ve formě tablet, ale hlavně v kyselomléčných výrobcích či kysané zelenině.

Probiotika se doporučují i jako doplněk při léčbě antibiotiky, které tyto dobré bakterie ničí. Zbytečné, a zejména nadměrné užívání antibiotik může v konečném důsledku více uškodit než pomoci, protože organismus si na ně vybuduje toleranci a v době, kdy je bude vaše dítko skutečně potřebovat, už nezaberou.

Chcete mít zdravé děti po celý rok a vyhnout se nemocem v přechodném období? Postarejte se o dostatečný pohyb, čerstvý vzduch a zdravou stravu, nezapomínejte na prevenci a v případě onemocnění s dětmi zůstaňte doma tak dlouho, jak si to jejich zdravotní stav bude vyžadovat. Jejich zdraví se vám odvděčí nejen nyní, ale i v budoucnosti.