COVID-19 vs. chřipka: Jaké jsou příznaky a čím se liší?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
5 min.
01. říj'21

Koronavirus v našich končinách zuří již více než rok a vrásky způsobuje nejen zdravotníkům, ale i rodičům. Jak ho v nadcházející sezóně odlišit od nachlazení a chřipky? Dá se to i jinak než testováním? V následujícím článku najdete odpovědi na své otázky a poradíme vám i to, jak se připravit na chřipkovou sezónu.

S příchodem podzimu a chladnějším počasím se přirozeně zvyšuje počet nachlazení a chřipky. V nedávné minulosti nebylo pro rodiče a už vůbec ne pro lékaře náročné diagnostikovat tato onemocnění, ale koronavirus pořádně zamíchal karty. Každá rýma, kašel či kýchání je okamžitě podezřením na COVID-19.

Příznaky a odlišnosti

Určitě si i vy vzpomínáte na to, kdy uměli vědci a lékaři poměrně snadno na základě příznaků určit, zda jde o rýmu, chřipku nebo koronavirus. Bohužel s přibývajícími případy a výzkumem se ukázalo, že odlišit tato onemocnění není bez testu vůbec tak jednoduché. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) udává tyto příznaky, které jsou stejné při chřipce i onemocnění COVID-19:

  • horečka nebo zimnice
  • kašel
  • potíže s dýcháním
  • únava a/nebo vyčerpanost
  • bolest v krku
  • rýma
  • bolest svalů a/nebo celého těla
  • bolest hlavy
  • zvracení a průjem

Při onemocnění COVID-19 pacienti zvyknou pociťovat ztrátu chuti nebo čichu. Je sice pravda, že při tomto onemocnění je tato změna častější, může se objevit i při běžné chřipce. Proto se na tento příznak jako na ukazatel nákazy netřeba spoléhat, a to také z toho důvodu, že koronavirus můžete mít i bez ztráty čichu a chuti. Důležitější než samotné příznaky je podle lékařů z CDC nástup a průběh nemoci.

Chřipka totiž v drtivé většině případů nastává náhle a naplno propukne první až čtvrtý den po nakažení. Oproti tomu rýma odezní do tří až sedmi dní, tedy v době, kdy se chřipka teprve „probouzí“. Příznaky COVID-19 se obvykle projevují později, v některých případech až na 14. den, přičemž průběh onemocnění se zhoršuje na čtvrtý až sedmý den po propuknutí symptomů.

Koronavirus chripka priznaky

zdroj foto: Freepik

Symptomy, které netřeba ignorovat

Uplynulé měsíce ve společnosti koronaviru nám ukázaly, že těžký průběh onemocnění může mít i člověk, který je fyzicky aktivní, mladý a celkově vitální. COVID-19 si v tomto případě vybírá opravdu nepředvídatelně. Se kterými příznaky onemocnění zůstat v domácí léčbě a kdy třeba zvážit hospitalizaci?

Pokud je pacient zdravý a má mírné příznaky, tedy zvýšenou teplota, kašel, bolest v krku, únavu, bolesti hlavy a svalů, ztrátu chuti a čichu, doporučuje se léčba v domácím prostředí. V případě, že se k těmto příznakům přidá dušnost, přetrvávající bolest nebo tlak na hrudi, nespavost, bledost či dokonce dezorientace, pacient by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Lékaře byste měli kontaktovat i v případě, že vaše dítě trpí jinými onemocněními, které by mohly zhoršit průběh koronaviru. Jde zejména o kardiovaskulární onemocnění, chronická onemocnění plic (do této kategorie patří i astma), cukrovku, chronické onemocnění ledvin, děti s oslabenou imunitou a jiná, zejména vzácná onemocnění.

Testování – sázka na jistotu

Položili jste si otázku, proč je důležité vůbec rozlišovat koronavirus od jiného onemocnění, když jsou projevy tak podobné, ba až stejné? COVID-19 je velmi nakažlivý virus, mnohem nakažlivější než běžná chřipka, a to i tehdy, když nakažený nevykazuje žádné symptomy. Je také prokázáno, že COVID-19 má tzv. super šířící schopnosti, takže se snadno a poměrně rychle dokáže přenést na velké množství lidí a zastavit jeho šíření je velmi náročné.

Právě zde přichází na scénu testování, které s určitostí potvrdí nebo vyvrátí diagnózu. Podle CDC se nemůžeme spoléhat pouze na symptomy a utěšovat se tím, že pacient má stejné příznaky jako při obyčejné chřipce. Je dokonce možné nakazit se chřipkou i koronavirem současně, takže symptomy mohou být ještě více matoucí.

Samozřejmě, i test na COVID-19 může být občas falešně pozitivní nebo falešně negativní. Významnou roli hraje to, v jaké fázi onemocnění se necháte otestovat a jaký druh testu podstoupíte. Nejpřesnější je PCR test (z anglického Polymerase Chain Reaction, polymerázová řetězová reakce). Je spolehlivější a dokáže detekovat virus v delším časovém rámci.

Připravte se na chřipkovou sezónu

Díky mnoha přijatým opatřením, zejména dezinfikování, nošení roušek, izolaci a dodržování odstupů, byla loňská chřipková sezóna mírná. Omezení se však uvolnila, děti jsou opět ve školách, restaurace jsou otevřené a v jistém rámci jsou povoleny i rodinné oslavy. Předpokladem je proto zvýšený výskyt infekcí a lékaři už nyní doporučují očkování nejen proti onemocnění COVID-19, ale i proti chřipce.

Důležité je také nechat děti v případě podezření na onemocnění doma a neposílat je do školy, kde by se mohl virus nekontrolovatelně šířit. Zejména v chladnějších měsících nezapomínejte posilovat imunitu, a to pestrou, vyváženou stravou, pobytem na čerstvém vzduchu, fyzickou aktivitou a dostatkem odpočinku a spánku. O tom, jak přirozeně posílit imunitu, se dočtete v tomto článku.