Cestování autem: tipy a triky pro každého rodiče

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
15. čec'19

Chystáte se v létě na dovolenou nebo na výlet po zemi autem? Pro děti na zadních sedadlech je někdy i půlhodinová jízda v autě utrpením a už se nemohou dočkat jejího konce. Jak přežít dlouhou, několikahodinovou jízdu autem s dětmi a nezbláznit se přitom? Máme pro vás pár užitečných rad!

Čeká vás první velký rodinný výlet autem a vy se už předem obáváte toho, jak dopadne? Pohodlně se usaďte a přečtěte si naše tipy a triky, díky kterým bude dovolenou nejen samotná destinace, ale i cesta. I s dětmi na zadních sedadlech se dá jízda zvládnout bez stresu a se smíchem.

Začínáme

Patříte k lidem, kteří balení nechávají na poslední chvíli a ještě půlhodinu před odjezdem prchají do supermarketu koupit poslední drobnost? Inu, v případě cestování s dětmi vás předem upozorňujeme na to, že balit je třeba v dostatečném předstihu, a to i pár dní předem. I když všechno nosíte v hlavě, napište si seznam a postupně odškrtávejte to, co sbalíte nebo alespoň položíte ke kufru. Balením předem se vyhnete časové tísni a stresu, který s sebou balení na poslední chvíli přináší. Myslete na to, že už necestujete pouze ve dvojici, ale jste zodpovědní za dalšího človíčka či dokonce více.

Základem cestování autem je přirozeně dobře připravené auto. Na cestování starou "kraksnou" raději zapomeňte - nechcete přece, aby se vám auto porouchalo na dálnici cestou k vytouženému moři nebo v zemi, jejíž jazykem se víte sotva pozdravit. Zkontrolujte si, zda máte v pořádku servisní kontrolu a nezapomeňte také na pojištění vozidla. Samozřejmostí je plná nádrž, ale třeba počítat i s tím, že během cesty (zejména dlouhé) budete určitě tankovat.

Cestovanie autom sedacka

Cestujte v noci

Nebo brzy ráno. Většina cesty vám v tomto případě uběhne bez problémů, protože děti budou spát a vy se můžete soustředit na cestu. Podmínkou je však čilý řidič, který si dopřál dostatek spánku před jízdou. Je však možné, že vaše děti jsou z cesty autem takové nadšené, že nezamhouří ani oka a vás tím pádem ještě více unaví. Pokud víte, že je to i váš případ, vyberte se na cestu raději za bílého dne po kvalitním spánku a dětem vymyslete pestrý program.

Ať už se rozhodnete cestovat v jakoukoliv denní či noční hodinu, myslete především na bezpečnost. Děti by měly být usazeny v autosedačkách nebo sedácích (v závislosti na věku dítěte) a měly by být připoutané. Povinnost zapnout si bezpečnostní pás platí i pro rodiče. Během cesty dodržujte předepsanou rychlost a při vstupu do cizí země si všimněte, jaká je ve městech a obcích a mimo ně - může se to totiž lišit od předpisů v naší zemi.

Nudě nedejte šanci

Máte sbalené, sedíte v autě a najednou slyšíte ze zadního sedadla větu typu "Je to ještě daleko?". Tehdy víte, že přišel nejvyšší čas vytáhnout rozptýlení v podobě her a hraček. Na cesty jsou jako stvořené karetní hry, které zabaví starší děti a mohou je hrát všichni účastníci zájezdu. Menší spolujezdce zase zabavíte pískacími knížkami, pohádkami na tabletu či audioknihami, které můžete opět poslouchat všichni. Neváhejte přibalit i omalovánky s tvrdými podložkami či různé vkládačky. Během cesty autem však myslete na jedno - nedávejte dětem všechny hračky najednou, ale "dávkujte" jim je postupně. Novou hračku dostanou až tehdy, když je ta předcházející opravdu omrzí.

Kromě her a hraček, které najdete v obchodech, si během cesty vzpomeňte i na tradiční hry z vašeho dětství. Lety ověřenou klasikou je například hra Hádej na co myslím, při které potřebujete pouze trochu fantazie. Využít můžete klidně věci, které jste zahlédli během cesty, ale i ty, které si vezete v kufru auta. Pokud vás tato tradiční verze hry začne nudit, můžete se zabavit i jinak - zahrajte se na jasnovidce a předpovídejte, jaké auto vás předběhne nebo jaké půjde naproti. Hádat můžete nejen barvu auta, ale i značku či poznávací značku.

Během dlouhé jízdy autem se mohou děti i něco naučit. Opět na to stačí využít okolí, tentokrát dopravní značky, křižovatky a dopravní předpisy. Vysvětlujte dětem během jízdy, co znamenají dopravní značky, které míjíte a ptejte se jich, kdo odejde z křižovatky jako první a proč. Díky této edukační hře se děti něco nového naučí i během prázdnin a některé dopravní předpisy si oprášíte i vy.

Cestovanie autom kufor

Na co byste neměli zapomenout

Jak jsme již zmínili na začátku, seznam věcí, které potřebujete sbalit, vždy pomůže. Kromě nezbytných věcí, mezi které patří nepochybně oblečení, obuv a kosmetika, si na seznam připište i následující drobnosti, na které byste mohli ve spěchu zapomenout.

  • Lékárnička
  • Kinedryl
  • Stínidla na okna
  • Voda
  • Občerstvení
  • Hry a hračky
  • Knížky
  • Cestovní polštáře
  • Dobrá nálada

Kufry jsou sbalené, destinace je uložena v navigaci a vám nezbývá nic jiného, pouze nasednout do auta a vyrazit za zážitky. Tak kam se s dětmi toto léto vyberete?

Zabavte se během jízdy!