Bonding - kouzelný moment po porodu

  Kategorie: Těhotenství,
3 min.
21. zář'16

Říká se, že neexistují dva stejné porody. Každá žena je jiná a pokud jedna ani nestihne dojet do porodnice, druhou trápí dlouhý a namáhavý proces narození miminka. Rodičky se však shodují v jednom – stačí první kontakt s vaším novorozeňátkem a právě překonaný porod je už jen vzpomínkou. Okamžik, kdy se poprvé dotknete vašeho děťátka, je nezapomenutelným momentem pro každou ženu.

Novorodenec

Miminko patří na bříško

Bonding je pojem, který pojmenovává silné emocionální pouto mezi matkou a dítětem, které vzniká bezprostředně po jeho narození. Základem pro vytvoření tohoto pouta je položení miminka na tělo (bříško) rodičky hned po narození. Jde vlastně o pokračování spojení, které bylo mezi děťátkem a matkou v těhotenství. Miminko je vytrženo ze svého přirozeného prostředí a právě matka je jeho jediným spojením s prostředím, ve kterém žilo doposud. Zná její vůni, hlas i tlukot srdce.

Teorie připoutání se, nebo bondingu, vznikla koncem sedmdesátý let a o její rozšíření se postarali lékaři Marshall H. Klaus a John H. Kennell. Oba tvrdili, že první minuty až hodiny po porodu jsou klíčové z hlediska budování vazby mezi matkou a dítětem. Inspirovali se zvířecí říší, kde samička odvrhne svoje mládě, pokud jí nebyl umožněn kontakt s mládětem. Mezilidské vztahy jsou komplikovanější a odepření bondingu nevede k odvržení dítěte. Existuje však mnoho poznatků, že právě bonding má pro matku i dítě množství pozitivních vlivů.

Výhody bondingu

Miminka, která byla položena na matku tzv. kůže na kůži, prožívají mnohem méně stresu "z narození" a méně pláčou. Jejich životní funkce jako teplota, akce srdce, dýchání či regulace spánkových cyklů jsou stabilnější.

Bradavky matky svojí vůní připomínají děťátku plodovou vodu. Tu stejnou vůni plodové vody cítí i ze svých ručiček, ke kterým si voní a instinktivně je olizuje. Pokud je miminko položené na tělo matky dostatočně dlouho (doporučuje se minimálně hodina), častokrát dochází k tzv. samopřisátí t.j. miminko si (právě díky vůni) samo najde cestu k bradavce a bez jakékoliv pomoci se přisaje.

Výhody bondingu jsou zřetelné i u matky. Ženy, kterým byl bonding umožněn, zvládaly v prvních měsících mateřství lépe a také méně často trpěly poporodními depresemi. Velkým pozitivem je jeho vliv na rozběhnutí laktace a to díky hormonu oxytocinu. Právě bonding podporuje tvorbu tohoto hormonu, který je potřebný i na regeneraci dělohy a zmírnění krvácení po porodu.

Bonding po porodu

Když bonding není možný

Zatímco v zahraničních porodnicích je přikládání novorozence matce metodou kůže na kůži úplnou samozřejmostí, v českých porodnicích to nebývá běžnou praxí. Zeptejte se na možnosti vaší porodnice, případně vyhledejte porodnici s titulem Baby friendly hospital.

Někdy není bonding umožněn kvůli zdravotním problémům dítěte nebo matky. Příčinou může být také porod sekcí.

Pokud vám bonding umožněn nebyl, nezoufejte. Po příchodu z porodnice buďte s vaším miminkem co nejvíce. Přikládejte si ho tělo na tělo, mazlete se s ním a vyzkoušejte i společné spaní. Pro silný emocionální vztah s děťátkem jsou potřebné měsíce i roky. Psychologové doporučují zahrnovat dítě láskou a dostatečnou pozorností.