5 rad, díky kterým bude návštěva dětského hřiště bezpečná

5 min.
29. dub'22

S dlouhoočekávaným oteplením i dětská hřiště otevírají své brány a na všech skluzavkách, houpačkách či v pískovištích se ozývá stále více dětského smíchu. Není však žádným tajemstvím, že některé dětské úrazy se stanou právě na veřejných hřištích, kde má za dítě plnou zodpovědnost jeho rodič. Jak se vyhnout zranění a vrátit se domů z dětského hřiště pouze s krásnými zážitky?

1. Zkontrolujte vybavení hřiště

Pády, třísky, odřená kolena, ale i zlomeniny si děti domů často přinesou právě z dětského hřiště. Důvodem může být nejen hyperaktivita dětí, ale také nesprávné, zastaralé vybavení dětských hřišť. Máte-li ve svém okolí několik hřišť, navštěvujte s dětmi ty, které jsou zmodernizovány. Pod prolézačkami, houpačkami a skluzavkami by měl být měkký povrch, ne tvrdý a horký asfalt nebo beton. Vyhýbejte se vybavení, které má již svá nejlepší léta za sebou – rezavým plochám, ostrým hranám, odlupující se barvě (dokonce s příměsí olova a jiných nebezpečných látek) nebo odštěpenému dřevu.

2. Pozor na povrchy skluzavek

Skluzavky lákají už malé děti, které během této zábavy často přijdou k odřeninám nebo jiným zraněním. V létě jsou to nejčastěji popáleniny, protože povrch skluzavek je rozpálený od slunce. Vždy se předem ujistěte, že teplota povrchu skluzavky je vyhovující a zkontrolujte i „přistávací dráhu“, na zemi nesmí být nic ostrého ani jinak nebezpečného. Důležité je dbát také na stabilitu schůdků a zábradlí, které je nezbytností. Možná vás také bude lákat spustit se ze skluzavky s dítětem v náručí, ovšem z bezpečnostních důvodů (např. nosnost skluzavky) se tomu raději vyhněte. Nedovolte dětem, aby se sklouzly ze skluzavek po břiše nebo hlavou napřed.

Detské ihrisko šmykľavka

3. Dbejte také na bezpečnost houpaček

Houpání děti dostane do úžasných výšek, kde cítí vítr ve vlasech, a právě u houpaček slyšet vždy nejvíce dětského smíchu. Ovšem podobně jako skluzavky, i houpačky mohou být od slunce horké. Většina houpaček na hřištích má již dnes plastové sedačky, ale může se stát, že natrefíte na tradiční dřevěné houpačky – v tom případě zkontrolujte povrch a ujistěte se, že nikde netrčí kousek dřeva, který by mohl dětem ublížit. Důležité je také bezpečnostní zapínání, díky kterému dítě z houpačky nesklouzne. A to nejdůležitější nakonec – upozorněte děti, aby neběhaly těsně před, ale ani za houpačkou, na které se houpe jiné dítě, velmi snadno ho může kopnout nebo udeřit.

4. Nepodceňujte vysoké teploty

Na začátku jara sice vysoké teploty nehrozí, ale už brzy přijde léto a udeří i horka, která jsou také jednou z nástrah během hry na hřišti. Problémem mohou být nejen zmiňované rozpálené povrchy, ale také dehydratace a úpal. Vždy mějte na paměti pitný režim dětí a pravidelně je během hry volejte na přestávku, během které si doplní tekutiny a odpočinou si ve stínu. Některé parky a hřiště již dnes mají praktické a osvěžující rozprašovače, pod kterými mohou děti proběhnout a zchladit se takovýmto způsobem, ale ty jsou stále spíše výjimkou než samozřejmostí. Nepodceňujte proto pitný režim a v letních měsících se vyhýbejte pobytu na přímém slunci v době od 10. do 15. hodiny.

Detské ihrisko pieskovisko

5. Neztrácejte pozornost a komunikujte s dětmi

Na hřišti je rozptýlení na každém kroku a platí to nejen pro děti, ale také pro rodiče. Rozhovory s jinými rodiči, sociální sítě, telefonáty, ale i jiné formy rozptýlení odpoutají vaši pozornost od dětí, které mohou bez dozoru velmi snadno přijít k úrazu. Věnujte svým dětem na hřišti plnou pozornost a komunikujte s nimi. Hřiště nabízejí spoustu zábavy, ale také cenných lekcí. Naučte děti trpělivosti, protože ne vždy bude na houpačce řada na nich. Hra na pískovišti zase nabízí další cennou lekci – jak se bez pláče a křiku podělit o bábovičky a jiné nářadí do písku. V neposlední řadě můžete děti poučit o základech hygieny – nesahat na  jídlo špinavýma rukama, nedotýkat se tváře rukama od písku a podobně.

Bezpečně na vlastním hřišti

Každý rodič touží po tom, aby bylo dětství jejich ratolestí šťastné, zdravé a plné zábavných her bez úrazů. Vytvořte svým dětem vlastní hřiště přímo na vaší zahradě a postarejte se o dlouhé hodiny smíchu, radosti a pohybu na čerstvém vzduchu v maximálně bezpečném prostředí. U nás naleznete na jednom místě vše, co vaši zahradu rázem promění v dětské hřiště.

Prostorné domky, pohodlné skluzavky, bezpečné prolézačky a houpačky, pískoviště, dětský nábytek i veselá odrážedla splňují bezpečnostní kritéria, mají oblé hrany a povrch, který je příjemný na dotek. Kvalitní hračky na zahradu, které splňují nejen požadavky rodičů, ale i standardy Evropské unie, naleznete na jednom místě v našem e-shopu medvídkovéhračky.cz. Stačí kliknout zde a zařídit vaši zahradu jako jedno velké dětské hřiště.