Pozor na nebezpečné domky pro děti a zahradní skluzavky

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
26. úno'16

Pamatujete si na časy, kdy byste za skluzavku nebo houpačku na dvoře zaprodali svou dětskou duši? Věřte, že vaše ratolesti jsou v tomto stejné. Dejte jim prostor a bude jim patřit celý svět. Domeček pro děti v sobě ukrývá mnoho tajemství, které by byla škoda neodhalit. Aby však vaše děti neodhalovali tajemství nemocnic, ujistěte se, že kupujete správně. Nic není horší než nekvalitní materiály nebo pochybní výrobci.

Detský domek a skluzavka

Víme, že pro své děti chcete jen to nejlepší. Při kupování nových hraček se však často stává, že nedostatek informací vede ke špatným rozhodnutím a následně ke zraněním. Ne všechny výrobky, které jsou určeny dětem jsou opravdu bezpečné. Na trhu je mnoho výrobců, kteří kopírují nápady nebo design hraček, ale při výrobě používají levné materiály. Není tomu jinak ani při domcích pro děti a skluzavkách. Nenechte se oklamat pěknou fasádou. Ušetřené peníze za napodobeniny vám za úrazy vašich nejmenších nestojí. Pokud se i nikdo nezraní, garantujeme vám, že o rok budete muset kupovat nové. Levný materiál toho nikdy mnoho nevydrží.

Ptáte se, co vše by měla splňovat bezpečná skluzavka nebo na co všechno je třeba myslet při výběru dětského domku? Máme pro vás návod. Pokud budete podle něj postupovat, rychle odhalíte zmetky od originálů.

Skluzavky a domky pro děti - kde začít?

Řekněme, že úplně od začátku. Kde je chcete mít? Je dost velký rozdíl zda budou muset odolávat vnějším teplotám a počasí nebo jen spokojeně sedět uprostřed dětského pokoje. Podle nás jsou nejlepší investicí hračky, které udrží děti déle na čerstvém vzduchu. Proto volte raději ty, které můžete postavit na dvůr nebo zahradu.

Fajn, teď pokračujte tím, že zvážíte věk dítěte a co vše potřebuje k tomu, aby ho hra bavila. To vám pomůže vybrat design a velikost domku. Myslete na to, že děti potřebují objevovat a není nic horšího, když se nový domeček stane nudným. Výběr barev a styl jsou ta zábavná část. Nechte děti, aby vám pomohli. Zeptejte se jich co všechno by ve svém domku chtěli mít. Speciální pozornost věnujte jejich oblíbeným pohádkovým postavičkám. To by vám výběr mělo okresat alespoň o polovinu.

Dobře, to byla ta jednodušší část. Nyní je na řadě ...

Bezpečnost, bezpečnost, bezpečnost!

A klidně to zopakuji ještě jednou. Domečky a skluzavky na hraní byly navrženy pro zábavu a smích. Zkuste tuto myšlenku zachovat a při výběru se řiďte následujícím:

Materiál

Jak jsme již zmínili, vyhýbejte se tím levným. Vždy volte výrobky, které mají pevnou konstrukci, jsou robustnější a materiál je hladký na dotek. Jakékoliv prohlubně, které nejsou součástí designu se považují za chybu. Konstrukce musí být stabilní, aby zvládla počasí a váhu dětí. Za zvážení stojí i dvojité stěny, které znamenají větší odolnost. Materiál by měl mít oblé hrany, všechna okna a dveře musí být navrženy tak, aby si děti do nich nemohly přivřít prsty nebo se o ně zachytit. Pozor i na chemikálie. Mnoho hraček určených na ven se jimi ošetřuje, přitom se to dá i bez nich. Vybírejte ty se speciálními UV filtry, které jsou bezpečné pro vaše děti a zároveň udrží barvy domků a skluzavek jako nové.

Tip: dřevo je sice považováno za velmi pevné, ale zároveň se lety stává nestabilní, děti si mohou zadřít třísku a také není velmi pohodlné. Kvalitní plasty vydrží stejnou zátěž a zároveň přinesou jiné výhody. Jako například, že jejich skládání a rozkládání je podstatně jednodušší, nejsou náročné na údržbu, nevyžadují si speciálně upravený podklad a doplňky k nim se mnohem snadněji kombinují a kupují.

Bariéry, žebříky a úchyty

Ideální, ale ne nutné, jsou oplocení kolem míst, kde chcete domek nebo skluzavku mít. Zajistíte tak, že děti se zůstanou hrát tam, kde jste je nechali. Pokud plánujete kupovat domek, který má více než jedno patro, zvažte jeho výšku. No zejména, podívejte se na bariéry, zábradlí, žebříky a úchyty. To vše by mělo být navrženo tak, aby vaše dítě nemělo kudy propadnout. Pokud kupujete sadu, jejíž součástí je skluzavka nebo houpačka, prověřte jakým způsobem jsou přichyceny k domku či konstrukci jako takové. Okenice, květináče, a ostatní vyčnívající části musí být zabezpečeny proti pádu. Zejména pokud jsou nad úrovní dětských hlav.

Při skluzavkách a houpačkách prověřte i jejich sklon a nosnost.

Podlaha

Nepodceňujte tuto zásadní část dětských domků. Dobře víte, že vaši prcků s ní budou při hře v přímém kontaktu. A to nejen chodidly. Proto by měla být dostatečně pohodlná i na sezení. Ale zejména, neměla by se klouzat, ohýbat nebo být zvlněná. To jsou dva faktory, které zvyšují pravděpodobnost dětských úrazů.

Výrobce

Zárukou kvalitního výrobku je odpovědný výrobce. Pokud můžete, prověřte si jeho certifikáty, jak dlouho je na trhu, jak vážně bere kvalitu svých výrobků, odkud pochází a co si myslí jeho zákazníci. To vám dá velmi jasnou představu o tom, zda můžete jeho produktům věřit nebo ne.

Věřte nám, čím více času strávíte nad rozhodováním se, tím méně obav budete mít o své děti. Pokud již jednou postavíte domeček na své zahradě, můžete se těšit na neutuchající dětské party, nekonečnou fantazii a hry od výmyslu světa. Nechte děti, aby pozvali své kamarády a objevovaly možnosti domků a hracích setů společně. Pak to u vás doma může vypadat i takto:

Smoby dětský set domeček a skluzavka od 36 měsíců

Dětský domeček a skluzavka

Věříme, že vyberete správné a vaše děti čeká nezapomenutelná jaře ve společnosti přátel. Dejte nám vědět, pokud je při výběru domků něco, co vám nedá spát a my jsme to nezmínili.

Dětské domky