Jak z dovolené s dětmi udělat bezpečný lov na zážitky?

  Kategorie: Zdraví dítěte,
6 min.
16. čec'16

Čas vysněné dovolené se blíží a vy ji chcete udělat pro sebe i děti co nejbezpečnější? Nechte si od nás poradit, na co všechno se připravit a jakým nástrahám se vyhnout, abyste se všichni vrátili živí, zdraví a odpočatí.

Bezpečná dovolená s dětmi

Bezpečná destinace

Mnohé bývalé dovolenkové ráje poznamenaly nepokoje a zařadili se mezi rizikové oblasti. Turisté letos upřednostňují spíše evropské letoviska. Pokud se chystáte na dovolenou k moři s malými dětmi, za zvážení stojí nejen výběr cílové destinace, ale i konkrétního pobřeží a druhu pláže. Na pláži s pískem se mohou dětičky pobavit stavěním hradů z písku, či hloubením jam. Celodenní ležení na dece od nich nečekejte. Oblázková pláž je oproti pískové méně praktická a ne tak pohodlná. Ideální je pozvolný vstup do moře, nechcete přece děti vytahovat z vody přes skalnaté pobřeží, na kterém by se mohly zranit.

Nafukovací křeslo Cotoons Smoby s didaktickým stolem od 6 měsíců modré/růžové

Nafukovací křeslo Cotoons SmobyNafukovací křeslo s didaktickým stolem Cotoons je maximálně pohodlná sedačka pro děti od 6 měsíců. Je snadno složitelné, takže se lehce vejde do kufru auta. Nejmenší děti, které se teprve učí sedět, se velmi potěší tomuto měkkému křesílku. Díky loketním opěrkám se nebudou během sezení klouzat. Stůl na hraní je didaktický, hračky různých tvarů zabaví dítě na dlouhou dobu, takže rodiče se budou moci na dovolené věnovat chvilku i sobě a odpočívat například při čtení knih. Více nafukovacích křesel pro nejmenší naleznete v kategorii dětské sedačky.

Sedačky pro děti

Bezpečná cesta

Pokud se chystáte na dovolenou s dětmi autem, nezapomeňte si prověřit, jaké jsou povinnosti umístění autosedačky v jednotlivých státech. Každá země má vlastní nároky na věk či výšku dětí, které stále musí být v autosedačce. Zatímco u nás je hranicí výška dítěte 150 cm, někde je to vedle výšky i věk 12 nebo až 15 let. Pokud se rozhodujete mezi sedákem a autosedačkou, volte druhou možnost. Děti se v ní budou cítit pohodlně, i když usnou. Autobusem cestujte raději s většími dětmi, které cestu zvládnou bez problémů a vydrží déle sedět. Pohodlný může být i vlak, zejména pokud si rezervujete celé kupé, abyste měli dostatek soukromí. Při cestě letadlem přibalte malým dětem čepičku, aby jim neublížil klimatizovaný vzduch. Na zmírnění tlaku při vzlétání a přistávání mějte po ruce dudlík, žvýkačku nebo bonbóny. Pokud se na cestování s dětmi dobře připravíte, nemusíte z něj mít strach. Základem je vymyslet jim program a zaujmout je hračkami.

Bezpečné opalování dětí

Bezpečné opalování

Nepodceňujte účinky slunečních paprsků, pokožka má dobrou paměť a vašim dětem by to jednou mohla spočítat v dospělosti. Děti do šesti let nemají téměř žádnou přirozenou ochranu před UVA paprsky, protože jejich pokožka obsahuje málo pigmentu. Pokud se budete v vedrech osvěžovat u vody, vyberte si stinné místo, nejlépe pod stromy nebo v plážovém stane. Mrňouse v pravidelných intervalech natírejte ochranným přípravkem s UV faktorem 25. Před úpalem je ochrání klobouček, kšiltovka nebo šátek. Podle výzkumů pediatrů jsou oči dětí citlivější na sluneční světlo, proto jim hrozí zvýšené riziko poškození rohovky UV zářením. Sluneční brýle na malých dětech nejsou módní výstřelek, ale nutnost!

smarTrike modro-šedá tříkolka Recliner 4v1 s polohovatelnou opěrkou a pláštěm

smarTrike tříkolka ReclinerTříkolka pro děti Recliner 4v1 je spojením dětského kočáru a dětské tříkolky v jednom, což je ideální kombinace pro šetření místa v dovolenkové zavazadle. Je vhodná pro děti již od 6 měsíců. Stříška s ochranou proti škodlivému UV záření je skvělým doplňkem do slunečného počasí. Nosnost tříkolky je 15 kg. Dětská tříkolka se velmi snadno adaptuje potřebám dítěte a roste spolu s ním. Je vyrobena z kvalitních materiálů a má pevnou kovovou konstrukci. Více tříkolek a dětských kočárků v jednom naleznete v kategorii tříkolky.

Dětské tříkolky

Bezpečné koupání

Ať už se chystáte na plovárna, k rybníku nebo na pláž, děti u vody byste měli mít neustále pod kontrolou. Stačí jen pár vteřin nepozornosti a mohlo by dojít k tragédii. Pozitivní vztah k vodě byste v dětech měli budovat už odmala. Plavat je začněte učit nejpozději ve čtyřech letech. Vhodnou výbavou k vodě pro nejmenší jsou plovací vesty, nafukovací rukávníky a kola. Dětem od tří let přibalte plovací desku, která jim pomůže při jejich prvních pokusech o plavání. Plavání vyžaduje i vhodnou obuv, na dně jezer a rybníků mohou děti nepříjemně zranit ostré skály nebo rozbité sklo. Přírodní zdroje vody s sebou nesou i riziko infekcí. Bezpečnější tedy vycházejí koupaliště nebo hotelový bazén. Oproti jejich klidným vodám má moře nástrahu navíc v podobě vln a mořských proudů. Vysvětlete dětem, proč by se měli vyhýbat velkým vlnám a kde nejdále mohou plavat.

Mondo pěnová deska na plavání Frozen 104 cm

Modno pěnová doska na plaváníMondo dětská deska na plavání Frozen pro dívky od 3 let má délku 104 cm a je vyrobena z kvalitní odolné pěny, která velmi dobře nadnáší. Dá se využít u jezera či v moři. Dítě drží plaveckou desku z obou stran ručkami a kope nohama, čímž se pohání vpřed. Každé dítěte si pobyt ve vodě s deskou na plavání s radostí užije. Více desek na plavání naleznete v kategorii plavací desky.

Plovací desky

Bezpečný pobyt

Konečně se začala vaše vysněná dovolená? Nenechte si ji pokazit tím, že podceníte pitný režim. Dehydratace mrňousů se může skončit i hospitalizací a návštěva nemocnice je přece to poslední, po čem na dovolené toužíte. Dětem nabízejte vodu i tehdy, když si o ni neptají. V mnoha zemích teče nejlepší voda přímo z vodovodního kohoutku. V některých destinacích se však turistům právě toto nedoporučuje. Zjistěte si, jak je to v oblasti, do které se chystáte a zásobte se kojeneckými a stolními vodami. Výbornou alternativou pro děti je i neslazený čaj. Pro váš bezpečný pobyt máme ještě jeden extra tip – pokud nevíte, co s cennostmi na pláži nebo koupališti, ukryjte je tak, aby je případní zloději nenašli. Mobil a peníze můžete vložit do prázdného obalu od opalovacího krému, případně je zabalte do dětské pleny, která bude působit jako použita. Můžete si být jisti, že její obsah nikdo zkoumat nebude.