Na pláži nuda nehrozí: 12 offline aktivit pro celou rodinu

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
7 min.
18. čec'23

Lámete si před odjezdem na letní dovolenou hlavu nad tím, co tam budou vaše děti dělat? Nebudou se nudit? Budeme jim muset po celou dobu vymýšlet program? Užijeme si vůbec letní dovolenou s dětmi? Všechny starosti nechte doma a na dovolenou si přibalte pouze následující seznam zábavných aktivit pro celou rodinu.

Během dovolené si dovolíme spoustu věcí. Dovolíme si bez výčitek odpočívat, zkoušet nová jídla, dopřát si tři zmrzliny denně, několik dní necvičit, a i dětem dovolíme různé vylomeniny. Následující tipy na veselé plážové aktivity se postarají o to, že vaše děti na chvíli zapomenou na mobily a tablety a užijí si prázdniny u moře v offline stylu.

1. Kdo se prokope hlouběji

Nic nepřekoná staré dobré kopání jámy do písku. Uspořádejte v rámci celé rodiny soutěž v tom, kdo se prokope hlouběji. Tato zábava zabere nějaký čas a uvidíte, že se při ní pořádně nasmějete. Budete potřebovat lopatky do písku a samozřejmě písčitou pláž. Na té kamenité byste tuto hru hráli asi těžko. Vyžaduje se také trochu síly.

Chcete hru trochu zkomplikovat? Začněte s vyhrabáváním jam v blízkosti vody. Ta se bude neustále přilévat a děti (ale i rodiče) budou mít roli značně ztíženou. Po úspěšném vykopání jámy nezapomeňte změřit hloubku a určit vítěze. Hra může pokračovat – stopujte, koho jáma se jako první zaplní vodou. Po ukončení hry opět zasypte vaše výtvory pískem, aby do nich nikdo nespadl.

Dovolenka s deťmi

2. Plážový mini golf

Čekáte na chvíli, kdy vaše děti konečně využijí soupravu na mini golf? Nyní je ten správný čas! Najděte si na pláži místo, kde nebudete nikomu překážet a vykopejte několik jamek na míčky. Improvizujte při stavění golfového hřiště, které nebude dokonale hladké jako to travnaté, ale o to větší to bude výzva. Během hry si děti procvičí koordinaci oko-ruka, ale také logické myšlení a schopnost odhadu vzdálenosti a síly.

3. Vodní štafeta s kbelíkem

Pamatujete si na klasickou hru, při které děti utíkají s vajíčkem na lžičce k cíli? Nebo tu, během které musí lžičkou naplnit sklenici s vodou? Tato vodní štafeta je obdobou těchto her. Dokonale prověří různé schopnosti a dovednosti vašich dětí. Do dostatečné (několikametrové) vzdálenosti od břehu postavte prázdné kbelíky a dětem dejte do rukou lžičky, lopatky nebo bábovičky do písku. Jejich úkolem bude naplnit kbelík co nejdříve a to tak, že do zmíněných nástrojů naberou vodu z moře a při naplňování kbelíku se budou snažit nevylít ji. Ten tým, který naplní kbelík jako první, vyhrává.

4. O závody s drakem

Jednodušší aktivitu než běh s drakem asi nenajdete. V blízkosti moře vždy pofukuje alespoň jemný vítr a pestrobarevný drak se bude na modré obloze nádherně vyjímat. Potřebovat budete pouze draka, kterého můžete koupit v obchodě nebo si jej spolu s dětmi vyrobíte. Při této aktivitě se vyžaduje běh, takže není vhodná pro nejmenší děti.

5. Plážový had

Nevíte, co si pod touto hrou představit? Je to velmi jednoduché! V podstatě jde o skákání přes švihadlo, které se ovšem v tomto případě změní na plážového hada. Dva drží švihadlo (každý za jeden konec) nad zemí a kývají jím. Rychlost závisí na schopnostech skákajícího. Jeho úkolem bude skákat přes švihadlo, aniž by se nedotkl „hada“. Touží vaše děti po větší výzvě? Přesuňte se do vody, tam bude skákání pořádně náročné! V případě, že je písek horký, nezapomeňte na vhodnou obuv.

6. Postavte inukšuk

Že jste toto slovo ještě nikdy neslyšeli? Kanaďané by vám hned vysvětlili, o co jde, ale zvládneme to i my. Inukšuk je kamenná socha, doslova napodobenina člověka s rozpaženýma rukama, která se staví bez použití lepidla. Úkolem dětí bude nejprve nasbírat vhodné kamínky, které budou po postavení držet pohromadě a pak se už jen stačí pustit do toho. Děti si během této aktivity perfektně procvičí koordinaci, ale také trpělivost. Někdy totiž trvá, než se inukšuk naučí stát bez pádu. Pro zajímavost, největší inukšuk na světě měří více než 11 metrů. Jak vysoký se podaří postavit vašim dětem?

Dovolenka a inukšuk

7. Hledání pokladů

Co si budeme lhát, někdy si rodiče potřebují od dětí odpočinout. Pokud je to i váš případ, dejte dětem do rukou seznam artefaktů a kbelík. Na seznamu může být cokoli od ulit, barevných kamínků, naplaveného dřeva, peříček a podobně. Fantazii se v tomto meze nekladou. Vyhraďte dětem prostor, ve kterém se mohou pohybovat, abyste je měli vždy na očích a užívejte si chvilku plážové pohody.

8. Postavte sněhuláka z písku

Postavička ze sněhu se nazývá sněhulák, to všichni víme. Ale zkoušel už někdo postavit pískoláka? Tato aktivita bude pořádnou výzvou, protože děti si budou muset lámat hlavu nad tím, jak vytvořit dokonalou pískovou hmotu pro postavení figurky z písku. Potřebovat budou sadu hraček do písku s kbelíkem, vodu, písek a na ozdobu různé poklady z pláže. I pískolák přece potřebuje oči, ústa, nos, ruce a něco na hlavu, aby nedostal úpal.

9. Hrad z písku

Myslely si vaše děti, že postavit postavičku z písku je snadné jako facka? A co takový hrad? To už je aktivita pro celou rodinu, která vyžaduje opravdové dovednosti. Budete potřebovat, jak jinak, lopatky, hrabičky, bábovičky, kbelíky a zejména fantazii, bez které se stavba hradu z písku neobejde.

Hrad z piesku

10. Vykopejte plážovou řeku

Mělo kopání jam do písku úspěch? Dejte dětem za úkol vykopat říční tok. K tomu budou opět potřebovat lopatky a trochu představivosti. Kopat by měly začít u břehu, aby mohla voda natéct do plážové řeky a ukončí ji opět u břehu. Je jen a jen na nich, jak hluboká, široká, dlouhá a klikatá řeka bude a kolik přítoků může mít. Děti mohou při tvaru řeky improvizovat, ale mohou se také inspirovat skutečnou řekou a kopírovat její tok.

11. Piškvorky v písku

Piškvorky zná každý. Do písku děti prstem nebo hůlkou nakreslí hrací plochu a klasické křížky a kolečka mohou nahradit různými plážovými předměty. Jeden z hráčů může používat kamínky, ten druhý mušle a podobně. Klasicky vyhrává ten hráč, který jako první získá tři souvislé symboly v jednom směru.

12. Handmade suvenýr

Přijeli jste na dovolenou autem a můžete si domů přivézt jakýkoli suvenýr? Dejte dětem za úkol jeden vyrobit. Budou potřebovat pěknou skleněnou láhev a zbytek je už jen na nich. Takto vyrobené suvenýry obsahují nejčastěji písek z pláže, drobné oblázky, mušle, škeble, malé hvězdice… prostě cokoliv, co moře vyplavilo na břeh. Hrdlo láhve mohou děti ozdobit provázkem, což dodá celému výtvoru pravý námořnický charakter.

Dovolená s dětmi nemusí znamenat pouze neustálé sledování telefonu či tabletu. Dá se užít naplno i bez technologií, čehož důkazem jsou i tyto aktivity. Máte v rodině nějaké hry, které vaše děti na dovolené u moře zaručeně zabaví?