12 aktivit pro celou rodinu na dlouhé cesty autem – 1. část

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
5 min.
25. čen'21

Zabavit děti během dlouhé cesty autem není v dnešní době díky moderním technologiím vůbec náročné. Stačí pár kliknutí a v mobilu či tabletu se objeví aplikace, která nahradí omalovánky, vzdělávací hry nebo knihy. Ukažte dětem během letošní cesty na dovolenou i offline aktivity, které jsou stejně zábavné jako koukání do mobilu.

Dejte dětem do rukou mobil s připojením na internet a během několikahodinové cesty na dovolenou máte takříkajíc vystaráno. Vzpomeňte si však na to, jak jste se kdysi bavili během dlouhých cest vy a naučte děti typické dovolenkové hry, které jsou na cestu autem jako stvořené. Díky těmto aktivitám dovolenková zábava začíná již v autě a děti si navíc mezi sebou budují hezčí vztahy a učí se nové věci zábavnou formou.

Hádej, na co myslím

Stará známá klasika, kterou jsme si v minulosti krátili nejednu dlouhou chvilku. Tato aktivita nevyžaduje žádné pomůcky, stačí pouze dětská pozornost a soustředění. Jeden z cestujících (dítě nebo rodič) si zvolí předmět, na který bude myslet, a ostatní hráči mu postupně kladou otázky, na které může odpovědět pouze ANO nebo NE.

Pokud se „trefí“ a odpověď zní ano, pokračuje v hádání, pokud zazněla odpověď ne, začíná hádat další hráč. Pravidla můžete přizpůsobit věku dětí a jejich schopnostem – výběr předmětů můžete například zúžit na objekty v autě. Určitě vás překvapí fantazie dětí, ty si někdy umí vybrat opravdu zajímavé předměty.

Aktivity do auta

zdroj foto: Freepik

Jaká značka/jaká barva?

Další nestárnoucí klasikou je hádání značky, resp. barvy auta, které projede kolem. Menší děti, které ještě nerozeznávají písmena, pouze barvy, mohou hádat právě ty. Hra se dá trochu ozvláštnit – každý člen rodiny si předem vybere jednu barvu auta a ten, kdo na konci cesty „nasbírá“ nejvíce aut, vyhrává.

Alternativou je hádání SPZ aut nebo výrobců. Zajímavou se tato hra stává právě během jízdy na dálnici nebo v dovolenkových zemích, kde se na cestách střídají auta z různých koutů země a/nebo z různých států. Díky tomu se děti naučí rozeznávat okresní SPZ, zkratky okolních zemí ale i názvy a loga různých automobilek.

Dokresli to

Po hrách, které v autě rozproudily živé debaty, určitě toužíte po troše ticha. Na tuto hru budete potřebovat papíry a pastelky (postačí i tužka nebo pero). Každému cestujícímu (kromě řidiče) na papír nakreslete tentýž jednoduchý tvar – trojúhelník, ovál, půlkruh. Úkolem dětí bude dokreslit tomuto tvaru zbytek obrázku, takže budou muset naplno zapojit svou fantazii i kreativitu. Stane se z trojúhelníku jedno ouško kočky? Nebo to bude zobák ptáčka? Nebo třeba střecha domu? Fantazii se v této hře meze opravdu nekladou a vaše děti vás výtvory určitě překvapí.

Tajemná taška

Máte v autě ještě kousek místa na jednu tašku plnou záhadných předmětů? Může to být obyčejná plátěná taška, ale i povlak na polštář, do kterého se vejde několik menších věcí. Úkolem dětí bude naslepo sáhnout do tašky, uchopit jeden z předmětů a hádat, co to je. Do tašky lze vložit různé předměty od výmyslu světa – takové, které děti důvěrně znají, ale také nové, se kterými se ještě nesetkaly.

Doporučujeme menší láhev na vodu, hrneček na kávu, klíče, pera, brýle, hodinky, prsteny, krabičku s léky, mobilní telefon, kamínky, krém na ruce, hrací kostky, sluchátka, mince, ponožky, balíček hygienických kapesníků, zubní kartáček... Jednoduše cokoliv, co není ostré a dětem při prohledávání tašky neublíží. Vyhrává ten, kdo uhodne nejvíce předmětů.

Aktivity auto rodina

zdroj foto: Freepik

Zakázané slovíčko

Znáte hru, během níž nesmíte vyslovit jedno konkrétní slovo? V tomto případě je na vás, jaké slovíčko si zvolíte, avšak mělo by to být slovo, které se pojí s výletem a nevyslovit ho bude velmi náročné. Může to být například dovolená, cíl, moře, nuda. Každému cestujícímu dejte stejný počet tokenů (sponky na papír, kousky papíru, skřipce do vlasů, hrací figurky – podstatné je, aby jich bylo mnoho). Vždy, když některý z hráčů vysloví zakázané slovíčko, musí dát svůj token tomu hráči, který ho odhalil. Ten, kdo bude mít v cíli nejvíce nasbíraných tokenů, vyhrává.

Seznam splněných přání

Sepište si před cestou seznam věcí, které chcete vidět a během jízdy autem je jednoduše odškrtávejte. Na seznam můžete napsat opravdu různé věci, dokonce takové, které jsou trochu přitažené za vlasy (o to větší radost bude, když to opravdu uvidíte). Zde je pár tipů na to, co může být na vašem seznamu – zřícenina hradu, krásný zámek, stádo krav, černá ovečka, stopaři, hasičské auto, loď, parašutista, žlutý dům s modrou střechou, odtahová služba, auto-veterán, koňský povoz, mrak ve tvaru srdce, pes v autě... Jak vidíte, možností je nekonečno. Tato hra je skvělá na trénování pozornosti a soustředění. Děti budou dělat vše pro to, aby objevily věci ze seznamu dříve než jejich sourozenec nebo rodič.