12 aktivit pro celou rodinu na dlouhé cesty autem – 2. část

  Kategorie: Aktivity s dětmi,
4 min.
02. čec'21

Druhá část článku o aktivitách na dlouhé cesty autem přináší opět zábavné hry pro celou rodinu. Hry prověří slovní zásobu dětí, posvítí si na jejich pozornost, soustředění, představivost a fantazii. Dlouhé hodiny zábavy a smíchu jsou zaručeny!

První-poslední písmenko

Tuto hru jistě důvěrně znáte. Její princip je velmi jednoduchý – jeden člen rodiny řekne slovo a ten další musí říct slovo, které bude začínat na poslední písmenko předchozího slova. Pokud je například první slovo květ, druhé musí začínat na T, např. tkanička. To další zase na A – autobus, následující na S – sněhulák atd.

Hru můžete trochu zkomplikovat tím, že zvolíte téma, například sport, škola, zahrada a podobně. Možná se to nezdá, ale tato hra vyžaduje pozornost a samozřejmě dobrou slovní zásobu, která se díky hře ještě rozšíří.

Šibenice

Šibenice (nebo i Oběšenec) je spíše vhodná pouze pro pasažéry sedících na zadních sedadlech. Jeden hráč si vymyslí slovo a na papír udělá tolik čárek, kolik má slovo písmen. Toto bude jediná indicie, kterou ostatní hráči dostanou. Hráči postupně hádají písmena a za každé neuhádnuté písmeno se na papír nakreslí jedna část šibenice – nejprve podstavec, pak sloup, rameno šibenice, provaz, hlava, krk, trup, nohy a ruce. Když je šibenice s oběšencem hotová a slovo ještě není uhodnuto, hra končí prohrou.

Pokud chcete, aby měly děti více času na hádání, můžete trochu pozměnit pravidla a nakreslit detailnější šibenici – panáček může mít například i oči, nos, ústa a oblečení. V případě, že hru hrajete se staršími dětmi a chcete to trochu zkomplikovat, nakreslete samotnou šibenici předem a domalovávejte už jen oběšence.

Aktivity auto deti

zdroj foto: Freepik

Poskládaná pohádka

Co se stane, když se více lidí rozhodne říci jednu pohádku či příběh? Pořádná zábava a smích jsou určitě zaručeny. Začněte vyprávět příběh tím, že řeknete jednu jednoduchou větu. Zvolte si pořadí a ten, kdo následuje po prvním hráči, musí v příběhu pokračovat. Hra takto pokračuje v podstatě, dokud vás nepřestane bavit. Výsledkem bude jistě zábavný, možná dokonce bizarní příběh bez hlavy a paty, který vás však rozesměje. Pokud chcete, aby hra trvala o něco déle, věty si zapisujte na papír. Budete tak mít zároveň vzpomínku na tuto hru.

Abeceda

Hru s názvem Abeceda zná každý s trochu jinými pravidly. Ta „naše“ Abeceda je velmi jednoduchá – opět si zvolte téma (např. ovoce, zelenina, barvy, oblečení) a začněte od písmene A vymýšlet slova, která do této kategorie patří. Samozřejmě, v abecedním pořadí. Například – ananas, banán, citron, datle...

Když se vám podaří úspěšně dokončit celou abecedu, přejděte na jiné téma. Můžete si stanovit časový limit, který hru trochu usnadní a předejdete tím také hádkám mezi dětmi, které budou chtít více času. Nepodařilo se vám v průběhu minuty vymyslet žádné slovo? Ztrácíte kolo a pokračuje další hráč.

Skrytá slovíčka

Dokážete najít v jednom slově i jiné? Vyberte vy nebo někdo jiný slovo složené z více písmen, napište ho velkými písmeny na papír (nebo každému hráči na menší papír) a pokuste se z těchto písmen poskládat co nejvíce dalších slov. Ty nemusí být nutně složené ze všech písmen původního slova. Například slovo stolek v sobě ukrývá slovo kostel, ale i loket a sto. Tato hra dá pořádně zabrat všem členům rodiny, ale opět se při ní perfektně rozšíří slovní zásoba a bodovat v ní budou děti, které hodně čtou.

Aktivity auto chlapec

zdroj foto: Freepik

Hluchý telefon

Děti narozené v novém miléniu možná nikdy neviděly kabelový telefon, ale princip této staré známé klasiky jistě pochopí. Hra je však vhodná pouze na zadní sedadla a pro větší počet hráčů. V případě, že máte pouze dvě děti, počkejte s jejím hraním až do cíle a zahrajte si ji všichni spolu například na pláži. A jak se tedy telefon hraje? Hráč číslo jedna si vymyslí slovo a pošeptá ho hráči sedícímu po jeho pravici.

Ten ho pošeptá zase dalšímu a poslední hráč slovo vyřkne nahlas. Jde v podstatě o to, že jeden z hráčů nemusí slovo zachytit správně a poplete ho, takže k poslednímu hráči se často dostane něco úplně jiného. Pak vám zbývá už jen hádat, kdo udělal chybu jako první a zasmát se na chybném, hluchém telefonu.

Hledáte více inspirací na hry vhodné do auta? Přečtěte si první část článku a nezapomeňte nakouknout i do kategorie Aktivity s dětmi, kde najdete množství aktivit k vodě, hádanky a omalovánky.