10 zajímavostí, které jste o miminkách možná nevěděli

  Kategorie: Miminko a batole,
5 min.
24. zář'17

Proč se miminka rodí s chutí na sladké a jak je možné že mají mnohem více kostí než dospělý člověk? Sesbírali jsme pro vás 10 zajímavých faktů ze světa miminek. Přečtěte si, co jste o dětech dosud možná netušili. 

Čurají už v děloze

Miminka mají čurání nacvičené ještě před tím, než přijdou na svět. Do 5. měsíce pijí plodovou vodu, která se následně filtruje v ledvinách a vylučuje v podobě moči. Plodová voda je z 99 % tvořena vodou, ale obsahuje také i glukózu, která způsobuje její nasládlou chuť (proto mají miminka rady sladké mateřské mléko), částečky odpadlé kůže, maz a samozřejmě vyloučenou močovinu. 

Novorozenec kojení

Mají více kostí než dospělí

Dospělý člověk má 210 až 233 kostí (v závislosti na způsobu výpočtu), novorozenci se však rodí s přibližně 300 kostmi. Část z nich během vývoje sroste – kosti se spojí. Kostra u embrya se začíná formovat již v 6. týdnu a je tvořena z vaziva a chrupavek. Během nitroděložního období i po narození, prakticky i během dospělosti se kostra mění a „přizpůsobuje“ hmotnosti těla a rozložení orgánů. 

Rozpoznají hlas mámy ihned po narození

Hlas mámy novorozenec rozezná od hlasu cizích žen na 95 %, hlas otce s jistotou „jen“ na 80 %. Pokud na něj máma mluví ještě před narozením, její hlas si zapamatuje. Prvních 10 dní po porodu miminko slyší tlumeně, může za to plodová voda v uších, která postupně vysychá. Pozorně vnímá tón hlasu, proto bychom na něj měli mluvit měkce a laskavě, abychom ho neznepokojovali nevhodným tónem či intenzitou. Zajímavostí je, že malá miminka preferují ženský hlas před mužským.

Jsou krátkozraká

Novorozenec dokáže zaostřit zrak na vzdálenost maximálně 30 centimetrů, svět ve větší dálce vidí jako rozmazanou skvrnu. Příroda to tak zařídila proto, aby ho podněty ze širokého okolí zbytečně nerozrušovaly. V 6. měsících dosahuje zraková ostrost miminka jen 5 % ostrosti dospělého, trojrozměrné vidění má dítě dobře rozvinuté v 1. roce života. Zrak srovnatelný s kvalitou zraku dospělého člověka bude mít dítě až přibližně v 7. letech, přičemž vývin oka končí u dvacetiletého člověka.

Novorozenec smysly

Zpočátku neumí plakat

První týdny po narození novorozenci nepláčou, ale křičí. Skutečné slzy ještě neumějí produkovat v dostatečném množství, protože nemají vyvinuté slzné kanálky. Ty se tvoří přibližně v 1. měsíci života. Pokud by tento stav přetrvával, dítě může mít zablokované slzné kanálky. Problém odezní sám nebo vám pediatr může ukázat jemnou masáž koutků očí. Pro děti je pláč (a křik) způsobem komunikace. Dávají jím najevo nepohodu, bolest, hlad, žízeň či potřebu pohladit. 

Vidí první měsíce černobíle

Ačkoliv nitroděložní vývin oka je dokončen kolem 30. týdne, oči miminka se potřebují vyvíjet i poté, co přijde na svět. Miminka po narození preferují kontrastní černobílé vzory. Při rozeznávání barev začínají fixací kontrastních barev, přes míchané barvy až po jejich různé odstíny. V prvních měsících tedy děťátko nejvíce upoutáte kontrastními barvami jako černá, bílá a nebo červená. 

Umí hned plavat

Může za to plavecký reflex, který se projevuje do 4. až 6. měsíce. Pokud dítě ponoříme obličejem dolů do vody, automaticky zadrží dech a dělá koordinované plovací pohyby. Má při tom otevřené oči. Děti však ve vodě nesmí propadnout panice a do vody je třeba je pokládat pomalu, břichem dolů. Plavání kojenců je vlastně vznášení se ve vodě a provádění reflexních plovacích pohybů s pomocí dospělé osoby. Pokud se rozhodnete vyzkoušet baby plavání, bazén pro miminka by měl mít slanou vodu, která příznivě působí na dětskou pokožku a z níž děti neštípou oči. 

Plavací reflex miminka

Některá se rodí se zuby

Neonatální zuby se vyskytují na jeden z 2 až 3 tisíce porodů. Pro lékaře nejsou ničím neobvyklým, pro rodiče a blízkou rodinu jsou však milou raritou. Miminko se spodními dvěma řezáky se čas od času narodí v každé porodnici. Jde o mléčné zuby, které dětem většinou zůstávají, někdy je však třeba je vytrhnout (když se kývají), aby se jimi dítě nezadusilo. V minulosti se věřilo, že chlapce, který se narodil se zuby, čeká skvělá budoucnost. U děvčátka to, naopak, bylo spíše špatným znamením. 

Dokáží jim dorůst konečky prstů

I když to zní neuvěřitelně, amputované konečky prstů mohou dětem dorůst. Ale jen pokud nejsou odříznuty dál než za hranici nehtu. Přišel na to chirurg Dr. Christopher Allan, který to zjistil na své 7 leté pacientce, které se stal úraz na kole. Následujících 15 let strávil zkoumáním toho, zda dospělí dokáží totéž a jak tento samo ozdravný proces vyvolat. Regenerační proces u jeho malé pacientky byl spuštěn správnými signály a dostatkem buněk, které byly schopné regenerace. 

Novorozenec reflexy

Rodí se s přibližně 35 reflexy

Ty jsou základem pro rozvoj chování novorozence a pomáhají mu přežít, protože některé smysly dozrávají první měsíce po porodu. Většina reflexů vymizí 3 až 4 měsíce po narození a nahradí je mechanismy řízené vyspělejšími částmi mozku. Některé nepodmíněné reflexy mají miminka společné s dospělými, například dýchací reflex či mrkací reflex. Některé se zase vyskytují pouze u novorozenců – jako hledací reflex (pokud se něco dotkne úst dítěte, automaticky hledá bradavku), sací a polykací reflex...

Známý je i úchopový reflex, když dítě sevře předmět, který se dotkne jeho dlaně (po 6. měsíci ho nahradí akt vůle a dítě uchopí do dlaně jen to, co chce). U kojenců je normální i reflexní vzpřimování a reflexní chůze, které se objevují do 1 roku. Pokud chytíte miminko pod pažemi a nadzvednete ho, aby se chodidly dotýkalo podložky, začne nožkami napodobovat chůzi a dělat automatické kroky. Oba reflexy se ztrácejí okolo 3. měsíce.