Jak vybrat vhodné zimní boty pro dítě?

5 min.
09. led'17

Najít mezi nesčetnými značkami, styly, materiály a pohádkovými i nepohádkovými motivy ty pravé a především vhodné zimní boty pro dítě je někdy těžší než vyřešit matematickou hádanku. Jak si poradit s tímto rébusem?

Zimní boty nebo kozačky potřebují plnit zejména tři základní atributy – musí být dostatečně zateplené, pohodlné a odolávat vlhkosti. Jedině pak můžete řešit vzhled, barvu, celkové provedení či pohádkový motiv, který je na nich vyobrazen. Zároveň však přemýšlejte, jakou funkci bude obuv plnit. Bude dětem sloužit jen na procházky, nebo má být vhodná i pro hry a běhání po sněhu?

Zimní boty pro dítě

Zdraví dítěte je na prvním místě

Bota by měla dobře sedět i z důvodu, že dětská nožička se stále vyvíjí. Kupováním zdravotně nezávadné obuvi dokážete v budoucnu zabránit různým deformacím, které by se u vašich dětí mohly objevit, jako jsou různé plísně, problémy s plochýma nohama či vysokou klenbou, slabým prokrvováním, křečovými žilami či bolestmi kloubů a šlach.

Přirozené „vytápění“

Chcete-li, aby mělo děťátko příjemně vyhřátá chodidla, všímejte si zateplení zimních bot. Neváhejte prohmatat celý vnitřek boty, včetně oblasti prstů. Ty jsou na chlad nejcitlivější, proto musí mít obuv dobrou výstelku i v těchto místech, a to bez ohledu na to, zda jde o boty do sněhu nebo boty, ve kterých váš prcek "pouze" přeběhne z domu do školky.

To však není jediná podmínka. I když to zdánlivě nesouvisí, teplá chodidla závisí zejména na optimální velikosti bot. Mysleli jste si, že nohu ohřívá samotná bota? Omyl, tuto funkci plní tělesné teplo, které vzniká uvnitř. Proto je podstatné, aby byla bota navržena tak, že vyprodukované teplo zachytí a nepustí ven. Nevhodná obuv totiž způsobuje opak. Pokud je bota příliš malá, neposkytuje žádný prostor, ve kterém by se mohlo teplo vytvářet, a proto nezahřeje nohu dostatečně.

Velká bota – dvojité problémy

Mnoho rodičů má však opačnou tendenci – kupovat větší boty s nadějí, že dětem vydrží déle. Takto však dosáhnou pouze podobný efekt, protože malé chodidlo nepřinese dostatek tepla k tomu, aby vyhřálo "velký" prostor zimní boty a teplo uniká ven z boty. Navíc, pokud kupujete větší číslo, než je třeba, botky se i rychleji opotřebují. Jelikož na noze dobře nesedí, děťátko se pohybuje problémověji a rychle se snosí nejen samotná podrážka, ale taky podšívka boty.

Dětské sněhule

Jak zkoušet kožařky či sněhule?

  • Ideální doba je odpoledne až podvečer, kdy jsou nohy unavené a oteklé, takže riziko, že koupíte děťátku malé boty, se snižuje na minimum.
  • Kozačky by se měly snadno obouvat i zouvat, přičemž školkař by to měl hravě zvládnout i sám. V opačném případě si připravujete pro sebe i své nejmenší krušná rána již při pouhém obouvání.
  • Standardně by měl být model vpředu volný prostor půl centimetru, resp. ve velikosti palce, pata by však měla sedět přesně a neodírat se při chůzi.
  • Když si váš drobeček zkouší konkrétní model, dovolte mu projít se v nich po celé prodejně, případně se i proběhnout.
  • Děťátko by nemělo šoupat nožkami a až vůbec by si nemělo stěžovat na bolest. To jsou první signály, že boty vůbec nejsou vhodné.

Kvalitní zateplení

Důležitou roli hraje i futro, resp. výstelka boty. Ideální je přírodní materiál, který nechá nožičku volně "dýchat". Pokud však kupujete kozačky s přírodní výstelkou, je lepší, když je noha uvnitř takříkajíc "na doraz", protože takové futro se zvykne při chození trošku zmačknout. Naopak, high-tech materiály si zachovávají tvar i po dlouhodobějším nošení, díky čemuž se futro nesnosí a kolem nohy se nevytvoří nadbytečný volný prostor, ze kterého může unikat teplo.

Všechno v suchu

Třetím atributem je schopnost chránit nohu před vlhkostí. Zapamatujte si – vlhké nohy znamenají chlad. Je však třeba rozlišovat dva pojmy; voděodolnost a nepromokavost. Zatímco v prvním případě se jedná o boty, ve kterých mohou dětičky bez problémů proběhnout v malém dešti či po nízkém sněhu, druhý typ obuvi zajistí, že k chodidlům nepronikne voda ani při brodění se vysokým sněhem či během lijáku.

Všímejte si nejen doporučení výrobců, ale i vypracování boty, zejména způsob sešívání jednotlivých dílů, napojení podrážky a svršku, ale i řešení kozačky v oblasti šněrování nebo zipu, které jsou z hlediska vlhkosti nejrizikovějšími částmi obuvi.

Zároveň si prověřte, kde všude pokrývá botu nepromokavý plášť. Některé ho totiž mají aplikován pouze ve spodní části, nikoli však v oblasti lýtek. Ideální jsou například "sněhule", které mají nepromokavou úpravu po celé výšce svršku.

 Samozřejmě, botičky musí být i dostatečně prodyšné, aby dokázaly dostat ven nadbytečnou vlhkost, která souvisí s vytvářením tělesného tepla a pocením nohou. Pokud vnitřek kozačky zapáchá již při prohlížení modelu nebo po prvním zkoušení, budou vystlané syntetickým materiálem, a proto určitě nebudou dobrou volbou.

Bezpečná obuv

Podrážka musí být zhotovena tak, aby bránila náhodnému uklouznutí na kluzkém povrchu, a tedy i pádu. Ideální je úprava s výraznějšími vroubky, a to po celé délce, zejména v oblasti paty. Kromě toho by měla být pružná, ale současněji dostatečně pevná, aby při zvýšené námaze jen tak lehce nepraskla. Pamatujte si, čím kvalitnější zimní boty koupíte, tím bezpečněji se budou vaše děti cítit při zimních hrách venku.