Jak si nepokazit pobyt na horách s dětmi

  Kategorie: První roky dítěte,
6 min.
19. led'17

Zimní dovolená je synonymem pohody a odpočinku. A může taková být i s dětmi. Aby vás na nic nepřekvapilo, připravte se na kufry oblečení, usoplené dětské nosíky, popraskané rty od zimy, punčošky promáčené od sněhu či problémy s usínáním v novém prostředí.

Zimní dovolená v horách

Jak sbalit na zimní dovolenou celou rodinu? Pokud si pamatujete naše rady při balení kufru na letní dovolenou, klidně je aplikujte i nyní. Dobrou pomůckou je seznam věcí, které musíte sbalit. Tentokrát by v něm měla být navíc i dostatečná zásoba kapesníků, deka na cestu, baterka, termoska na čaj a samozřejmě, výbava na zimní sporty. Při balení zimního oblečení nezapomeňte na čepice, rukavice a šály či nákrčníky, ideálně jedny na sebe a jedny náhradní do zavazadla.

Dětský kufr Janod na kolečkách

Kufřík Janod na kolečkách

Nechte děti, ať se na cestu sbalí do vlastního kufru. Kufřík se díky teleskopické rukojeti přizpůsobí výšce každého dítěte a plastová kolečka usnadní přenos dětského zavazadla a hladkou jízdu.

Dětské batohy

Baby friendly ubytování

Při hledání ubytování na zimní dovolenou máte na výběr z několika možností. Vybrat si můžete hotel se všemi dostupnými službami, včetně bazénu a wellnessu, romantickou chatu či chalupu, rodinný penzion nebo ubytování na privátu. Každý typ má své kouzlo. Při výběru vám pomohou i reference na internetu. Zjistěte si předem, jaké služby nabízí středisko, jeho vybavenost (lékárna, zdravotní středisko, bankomaty), vzdálenost vleků a svahů, možnosti zimních sportů, program pro děti a možnosti trávení volného času v případě nepříznivého počasí.

Pokud budete ubytováni v apartmánu s vlastní kuchyní a jídlo si budete připravovat sami, důležitá je dostupnost potravin. Pokud chcete být ušetřeni starostí s vařením a zvolte raději hotel, vybírejte takový, který má certifikát „Baby friendly“. Česká zařízení mohou získat „Baby friendly certifikaci“ za to, že do prostor zařízení lze vstoupit s kočárkem, v restauraci se nekouří a nechybí zde dětské židle, v hotelu je i bazén či sauna pro děti a můžete si půjčit sportovní potřeby pro různé rodinné aktivity. V Baby friendly hotelech musí splňovat širokou řadu podmínek, které upravují vybavení či doprovodné služby.

Zimní sporty pro děti

Zimní hry na sněhu

Se zimní dovolenou je spojeno zejména lyžování. Pokud aktivně lyžují oba rodiče, je přirozené, že k tomuto sportu povedou i své děti. Sníh a mráz však přinášejí i jiné podoby zimních radovánek. S dětmi si můžete stavět sněhuláky, sněžné bytosti nebo iglú. Oblíbenými aktivitami jsou sáňkování a bobování, ve kterých mohou děti soutěžit.

Mnohá zimní střediska mají vlastní kryté nebo nekryté bruslařské plochy, snowtubingové dráhy a nabízejí i večerní sáňkování. Vhodným sportem pro děti je běžkování. Dobrou předpřípravou k této zimní aktivitě je bruslení nebo jízda na kole během roku, které zpevní kotníky. Nezapomeňte také na odpočinek. Někdy však stačí projít se s dětmi zasněženou přírodou, rozpoutat koulovačku a procházku zakončit otisky andílka do sněhu.

Boby pro děti Snow Carver BIG s carvingovým profilem a brzdou

Carvingové boby BIG

Dětské boby Snow Carver jsou zimní hračka vhodná pro děti od 5 let. Boby mají černou barvu, která se ve sněhu určitě neztratí. Carvingový profil zaručuje snadné klouzání a rychlou jízdu po zasněžených kopcích. Díky robustní konstrukci mají nosnost až do 60 kg.

Rekreační sport

Péče o pokožku v zimě

Zima je pro pokožku kritickým obdobím. Vyžaduje si zvýšenou péči kvůli častému střídání teplot a přechodu z interiéru do exteriéru. Neměli byste podceňovat ani sílu horského slunce. Působení ultrafialového záření stoupá spolu s nadmořskou výškou. Odraz ze sněhu také zvyšuje intenzitu slunečního záření. Natírejte proto sebe i děti mastnějšími krémy a nezapomínejte na balzám na rty, případně jelení lůj. Opalovací krém nanášejte nejpozději 15 minut před odjezdem na sjezdovku a vrstvu krému pravidelně obnovujte. K tomuto účelu poslouží malé cestovní balení kosmetiky, které si vložíte do kapsy bundy.

Dítě zabalte jako cibulku

Děti se hodně hýbou a během her na sněhu se rychle zahřejí. Oblečení na hory by mělo být v první řadě pohodlné a funkční. Děťátko oblečte jako malou cibuli – spodní vrstvu bude tvořit funkční termoprádlo, které odvede pot. Menším dětem dejte punčošky, abyste měli jistotu, že nebudou mít holé kotníky. Druhou vrstvu tvoří flísové tričko, které udrží tělesnou teplotu. Třetí vrstva ochrání před nepříznivými povětrnostními vlivy a může mít podobu kombinézy, zimní bundy či zateplených kalhot.

Jak oblékat děti v zimě

Společné aktivity

Dovolená je ideálním obdobím na večerní společné hry. Přibalte si do zavazadla cizojazyčné společenské hry, které vytáhnete i v případě nepříznivého počasí. Děti si tak hravou formou procvičí své znalosti a zároveň se naučí něco nového. Oceníte i zdánlivě nepotřebné věci – přibalte dětem knížku, pastelky či oblíbenou hračku. Naopak, zkuste nechat doma tablety a omezte používání mobilů na minimum.

Důkladná příprava na změnu prostředí je důležitá hlavně u menších dětí. Ukažte jim fotky hotelu, vysvětlete, jak budete trávit čas a poslechněte si jejich obavy. Zabalte dětem ještě doma malý dárek v podobě hračky nebo sladkosti. Později vám poslouží na rozptýlení nebo při vysoušení slziček. Oblíbený plyšák zase pomůže rychleji usnout v novém prostředí.

Společenská hra pro děti Conector Encyclopedic Educa s 352 otázkami v angličtině

Společenská hra Educa v angličtině

Podstatou hry CONECTOR je hravé učení se. Děti spojují jednotlivé otázky s odpověďmi na hrací desce. Hlavní část této hračky tvoří hrací desky s obrázky slavných lidí, historických zvířat, lidského těla, slavných staveb a podobně.

Společenské hry