Vyčistěte si domov i mysl

  Kategorie: Fit máma,
4 min.
12. zář'16

Drobky po dětech pod jídelním stolem, manželovy ponožky po celém bytě, dětské lego zapadlé v gauči, krabice s upomínkovými předměty, na které sedá prach či množství šatů ve vaší skříni, které jste již léta nevyvětrala a čekají, dokud přijdou na řadu (nebo vy zhubnete)... pokud podle tohoto popisu poznáváte svou domácnost a nemáte čas nebo sílu změnit něco z toho, máme pro vás řešení. Staňte se minimalistou.

Úklid vyčistí nejen váš domov, ale i hlavu. A není to jen fráze, k harmonickému životu patří i domov plný světla a pořádku. Staňte se minimalistou, který se vzdá nepotřebných předmětů a nebude lpět na materiálních věcech.

Prostor, ve kterém žijeme, ovlivňuje naši psychickou pohodu. Tuto filozofii vyznává i japonská konzultantka úklidu Marie Kondo, jejíž kniha o tom, jak se zbavit nepořádku a najít životní harmonii, okupuje žebříčky v Evropě i Spojených státech. Jaké jsou její tipy na minimalistický přístup k věcem?

Zázračný úklid přináší těžké loučení

Zbavení se něčeho, co nepotřebujete, není podle Marie plýtváním ani hanbou. Zredukujte množství věcí ve vaší domácnosti během úklidu. Začít byste měli šatnou, pak následují knihy a nakonec upomínkové předměty. Jak ve zkratce na to?

  • zbavte se věcí, které již neplní svůj účel,
  • neomlouvejte si vlastnictví nepotřebných věcí citovou vazbou,
  • neulpívejte na minulosti,
  • zamyslete se nad tím, co chcete vlastnit a jak chcete žít svůj život,
  • s věcmi mluvte jako s živými bytostmi a poděkujte jim za to, že dobře slouží.

Šatníkový detox

Máte ve skříni kousky, které jste již léta neměla na sobě a čekají na vhodnou příležitost, případně dokud zhubnete? Pryč s nimi. Detox si zaslouží i váš šatník. Vyložte všechny věci ze skříně a skutečně se zamyslete nad tím, co potřebujete a co vám sluší. Rozlučte se s oblečením, které jste neměla více než rok na sobě. Můžete ho darovat rodině, kamarádkám nebo na charitu. Pokud si příště koupíte něco nového, nezapomeňte ze skříně vytřídit něco starší.

Děti, které uklízejí jsou empatičtější

Úklid je činnost, která rozděluje lidi na dva tábory. Pro jedny je to nutné zlo, pro druhé způsob relaxu. Minimalisti při něm mají výhodu. Vždyť čím méně věcí je v poličkách, tím spíše budou uklizené. Udržet pořádek v domácnosti s malými dětmi nebývá snadné, ale proč byste po nich měli neustále uklízet? Zapojte do domácích prací děti, pomáhat mohou už i ty menší od tří či čtyř let. Podle psychologů budou takové dětičky samostatnější a empatičtější.

Jak naučit dítě pořádku?

Začněte již od jednoho roku, dětičky velmi rychle pochopí, že věci mají své místo. Ukažte prckovi několikrát, jak se odkládají boty do poličky, vždy na totéž místo. Vysvětlete mu, že i hračky si potřebují pospat ve svém domečku, aby si s nimi na druhý den mohlo hrát.

Pokud nejste spokojeni s tím, jak to dítě udělalo, nenapravujte to, co uklidilo přímo před ním, mohli byste ho demotivovat! Uklízejte spolu, chvalte ho a proměňte úklid na hru – můžete soutěžit, kdo dřív uklidí hračky. Z povinnosti tak učiníte zábavu.

Náš tip pro malého pomocníka

Dětský elektronický vysavač Rowenta Silence Force Smoby

Smoby dětský vysavač Rowenta Silence Force je elektronický vysavač na baterie, který svými zvuky a moderním designem připomíná skutečný vysavač. Součástí vysavače je i praktická nádoba na odpad, která se dá jednoduše odpojit a vysypat. Je vhodný pro všechny děti od 3 let, které chtějí pomáhat při domácích pracích.

Více hraček pro malé pomocníky