Stavebnice jsou záchranou během dlouhých zimních večerů

  Kategorie: Tipy na hračky,
4 min.
14. pro'16

Stavebnice jsou jedněmi z mála hraček, které již dlouhá léta těší děti, ba dokonce i dospělé po celém světě. Kromě toho, že dětem poskytují spoustu zábavy, mají velmi dobrý vliv na jejich duševní rozvoj či vývin jemné motoriky. Je možné si s nimi hrát kdekoliv a kdykoliv, takže v zimě, kdy se rychle stmívá, umí vyplnit celé hodiny nicnedělání smysluplnou aktivitou.

Detské stavebnice

Co jste o stavebnicích nevěděli

Zní to neuvěřitelně, ale první zmínka o této hračce pochází již z roku 1693. Šlo tehdy o dětské kostky s abecedou, které ve svých zápiscích zmiňuje anglický filozof John Locke.

Kanadsko-americký architekt Witold Rybczynski zase zjistil, že první klasické stavebnice znali již kolem roku 1798, kdy vyšla kniha Praktická výchova. Zde se o nich mluví jako o „logických hračkách“, které učí děti poznávat zákonitosti gravitace a fyziky, jakož i prostorové vztahy.

První velkovýroba stavebnic začala v 20. letech 19. století v brooklynském Williamsburgu. Majitel továrny, pán jménem S. L. Hill, přišel na způsob, jak barvit dřevěné povrchy ještě před samotným procesem reliéfního potisku a následně doplnit další barvu, díky čemuž vznikly první vícebarevné stavebnicové díly.

5 důvodů, proč jsou stavebnice důležité

  • Současné děti, přesycené informacemi, které se jim navíc servírují velmi komfortním způsobem, ztrácejí schopnost představivosti a vynalézavosti. Právě stavebnice v nich probouzejí zvědavost a vyvolávají „wow" efekt – radost z objevování.
  • Fyzikální zákonitosti související s výstavbou nikdy nejsou k zahození. Děti se budou samy sebe ptát: „Bude tahle věž stát, když přidám ještě jeden dílek? Jak velké dílky budu potřebovat, abych propojil tyto dvě budovy?“ Znamená to, že se učí odhadovat, přepočítávat a zejména rozumně uvažovat.
  • Stavebnice lze stavět na stovky různých způsobů, takže zde na plné obrátky funguje fantazie i kombinatorika. Pokud dáte třem dětem totožné balení dílků, vzniknou tři různé stavebnice. Děti se tak učí vytvářet něco originálního.
  • Vybudováním stavebnice zábava zdaleka nekončí. Skládání je sice cesta, ale samotným cílem je hra, takže v království domků, silnic, vláčků či vesmírných objektů mohou děti naplno rozvinout své vlastní příběhy.
  • Obrovskou výhodou stavebnic je možnost neustálého dokupování a rozšiřování sbírky dílků, čímž se současně znásobují možnosti skládání i samotné hry. PlayBIG Bloxx jsou například kompatibilní s dílky Lego Duplo, takže dětičky je dokážou hravě zkombinovat.

Top stavebnice na dlouhé chvíle

Jestli se ptáte, jakou stavebnici koupit svým ratolestem, máme pro vás tipy na nejoblíbenější stavebnice z našeho hračkářství.

Sváteční s betlémem

Drevený betlehem Janod

Dětský dřevěný Betlém Janod Svatá noc je kombinací stavebnice a vánoční dekorace. V této pěkné sadě najdete stodolu, ve které se narodil Ježíšek, a 15 různých dřevěných figurek, jako jsou Marie, Josef, tři králové a množství zvířátek. Stavebnici, která je vhodná pro děti od 3 let, koupíte v milém dárkovém balení.

Pohádková se zimním motivem

Detská stavebnica Máša a medveď

Nechystáte se letos na hory? Nevadí! I s Mášou a medvědem, postavičkami z oblíbené pohádky, mohou vaše dětičky zažít lyžovačku, jak se patří. Stavebnice Máša a medvěd na chalupě PlayBIG Bloxx obsahuje 2 figurky a 122 dílů, z nichž lze postavit chaloupku s bílou sněhovou pokrývkou a sněhulákem pro autentický zážitek z hraní. Skládačka je vhodná pro děti od 18 měsíců do 5 let.

Kreativní s barevnými kostkami

Drevená stavebnica Janod

Dřevěné kostky Janod Kubix - 100 Planks jsou ideální pro dětičky od 2 do 6 let. Tuto nadčasovou stavebnici tvoří 100 podlouhlých kostek s pestrými barvami, z nichž lze poskládat nesčetné zajímavé útvary. Souprava dřevěných destiček ověří konstrukční schopnosti, ale i jemnou a hrubou motoriku dětiček.

Tematická s autodráhou

Detská stavebnica Écoiffier Abrick

Kromě toho, že tato hračka nabízí bezpočet možností na skládání a rozvíjení fantazie, vyrábí se ve stovkách různých námětů, často inspirovaných životem dospělých, ať už jsou to policejní a hasičské stanice, farmy, železnice nebo závodní dráhy. Dětská stavebnice Écoiffier Abrick Garáž F1 nabízí kromě okruhu i třípodlažní garáž s mechanicky ovládaným výtahem, 4 malá autíčka a žlutý odtahovač.

Dětské stavebnice