Jak se připravit na první Vánoce s miminkem

4 min.
20. pro'16

První Vánoce s novým členem rodiny, mohou být i krásné a klidné. Chcete vědět, na co si třeba dát pozor při vánočních přípravách pokud máte v rodině malé batole? Poradíme vám i jako vyzdobit vánoční stromeček, který odolá náporu miminkovské zvědavosti.

Kam s vánočním stromečkem

Všechna batolata ráda lezou a sápou se na nedostupná místa, chytají, sahají a dávají do pusy vše, co se dá. Díky své miminkovské „nemotornosti“ si mohou ublížit nebo stromek shodit. Proto musíte být při umístění a zdobení vánočního stromečku prozíraví. Vyberte místo, které je pro děťátko nedostupné.

Vánoční stromeček můžete ohradit dětskou ohrádkou a vaše dítě bude pozorovat tu velkou nádheru s odstupem. Můžete ho také zavěsit na strop tak, jak to kdysi dělávali naši prarodiče i praprarodiče, a miminko bude obdivovat levitující stromeček.

Pokud pro něj nemáte místo, udělejte si stromeček na stěně. Z látek, světýlek nebo ozdůbek upevněných na stěně ve tvaru stromu, vytvoříte krásnou dekoraci, kterou děťátko nestrhne na sebe.

Pro minimalisty existuje ještě další možnost. Letos si pořiďte mini-stromeček. V případě útoku na stromeček vaším potomkem, budou i škody minimální. Platí však, že je třeba použít nerozbitné ozdoby, aby nedošlo k nežádoucím zraněním.

Miminko u vánočního stromečku

Jak ozdobit stromeček

Nejlepší, co můžete udělat, je naučit své děti nedotýkat se stromečku a vánočních ozdob. Pokud však váš prcek neocení edukativní přístup, použijte některou z následujících „vychytávek“.

  • Použijte nerozbitné kouličky a ozdůbky. Je třeba počítat s tím, že od nynějška se vánoční kouličky stanou pro miminko opravdovými „míčky“.
  • Zavěste ozdoby a světýlka výš než dosáhne vaše dítě.
  • Můžete také vyzkoušet minimalistickou „výzdobu“ a letos mít stromek bez ozdob.
  • Pro pohotové rodiče je možnost pověsit na stromeček zvonky, které vám vždy budou signalizovat, když se se stromečkem bude dít něco „nekalého“ :). 
  • Vyzdobte si stromeček tradičním způsobem. Na stromeček pověste jablíčka, perníčky a dřevěné ozdoby a pak vám nebude vadit, pokud si vaše dítě ukousne z jablka, či perníčku.

Štědrý den

Pro nás dospělé je to výjimečný den, ale režim dítěte by tento den neměl ovlivnit. Přizpůsobte čas večeře a rozbalování dárků jeho režimu. Pokud chodívá brzy spát, přesuňte si slavnostní večeři na dřívější hodinu a prožijte společně klidné hodování a kouzelné rozbalování dárků.

Pokud máte čas, dopřejte si během dne příjemnou rodinnou procházku. Stres z vás na čerstvém vzduchu rázem opadne. Pokud maminka nestíhá, tatínek vezme děti na procházku, aby se mohla věnovat přípravě štědrovečerního stolu. Klidně si tyto role s tatínkem vyměňte.

Sáňkovačka s tatínkem

Rozbalování dárků

Nebuďte zklamaní, když vaše ratolest bude mít největší radost z šustění barevného papíru, z prázdné krabice a největší zábavou se stane trhání papíru. Děti v tomto věku častokrát potěší ty nejjednodušší věci. Proto si nedělejte starosti ani se sháněním množství dárků. Méně je někdy více. Místo dárků, se věnujte dítěti a ukažte mu, že skutečné Vánoce jsou o lásce a rodině.

Rozbalování dárků

Návštěvy během Vánoc

Vánoce jsou i o setkáních s rodinou a přáteli. Nezapomínejte na to, že vaše ratolest nejvíce ocení pravidelný režim a dostatek spánku. Pokud je to možné, pozvěte rodinu a přátele raději k vám, případně si plánujte návštěvy tak, aby to příliš nezasahovaly do režimu děťátka.

Základ je mít dítě na očích, být v pohodě a užít si tyto kouzelné chvíle a dětskou radost z nových zážitků a podnětů. Přejeme vám klidné svátky a spokojeného malého člena rodiny.