Proč je bratr nejdůležitějším člověkem v životě své sestry?

  Kategorie: Výchova dítěte,
4 min.
29. lis'16

Mít sourozence má své nesporné výhody. Když však své malé slečně přivedete na svět bratříčka nebo naopak uděláte chlapečkovi radost roztomilou sestřičkou, dáte svým dětem možnost nahlédnout do jiného světa. Pro holčičky je mladší či starší bratr na dlouhá léta vlastně jediným skutečným hrdinou.

Sestra se svím bratrem

Možná byste mohli namítnout, že klíčovou mužskou postavou v životě dcery je otec, skutečnost je však jiná. Zatímco otcové si své malé princezny zvyknou idealizovat, bratři vidí své sestry ve skutečném světle a milují je i s chybami a poklesky, o kterých samozřejmě vědí všechno. Podle psychologů jsou vztahy mezi bratry a sestrami, dokonce i ty nejbouřlivější, nedílnou součástí při formování jejich vlastní identity, protože představují základní pojivo s rodiči a zároveň jakýsi most mezi světy obou pohlaví.

V dobrém i zlém i bez papíru

Výhodou sourozenců je, že jsou s vámi jako jediní odmalička až do konce života – rodiče své děti po čase opouštějí, partneři a vlastní potomci přicházejí zase mnohem později. Právě bratr je pro ženu jediným člověkem, který stojí jako ochránce na její straně opravdu v dobrém i zlém, a nemusí to potvrzovat žádným oficiálním slibem. Ačkoli, pokud má dívka mladšího bratra a nikdy toho „malého otravného špunta″ nebere docela vážně, v období dospívání se karta obrátí a stává se jejím nejlepším přítelem.

Bratři slavných žen

O krásném vztahu mezi bratrem a sestrou by mohly vyprávět i slavné sourozenecké dvojice, jako například hollywoodská herečka Maggie Gyllehall a její mladší bratr Jake, kterým nedělá problém vyrazit si i po letech spolu na párty. Na svého bratra Alexe nedá dopustit ani Emma Watson, oblíbená to Hermiona z Harryho Pottera, které její sourozenec dělá často společnost i na červeném koberci.

Věděli jste třeba, že i nádherná Scarlett Johansson má dvojče – bratra Huntera? Ačkoliv by se na veřejnosti mohla objevovat ve společnosti nejvychytanějších mužů planety, často dává přednost právě svému mužskému alter egu.

Emma Watson s bratrem

Herečka Emma Watson si s bratrem zapózovala i v kampani britského módního domu Burberry.

Proč je super mít bratra?

  • Přestože na první pohled se bratr se sestrou nezřídka k sobě chovají jako pes a kočka, když jde opravdu do tuhého, dokážou stát při sobě i v těch nejtěžších situacích. Bratr nemá problém držet se sestrou basu i tehdy, jde-li o výměnu názorů se samotnými rodiči.
  • Bratr sestru ve všem podpoří. Pomůže jí tajně uniknout z domu na rande, a přitom ji nespustí z očí, odveze ji na setkání s kamarádkami či na ranní vlak, ochrání ji ve škole před nepříjemnými spolužáky.
  • Bratr je se sestrou na jedné vlnové délce. Rádi se dívají stejné filmy, smějí se stejným vtipům a narážky chápou lépe než jejich přátelé či kolegové v práci. No podstatné je, že si často rozumí i beze slov, dokonce i tehdy, když se vidí po velmi dlouhé době.
  • Málokdy se perou o hračky. Chlapci si střeží své teritorium s autíčky, zatímco dívky kralují ve své říši panenek. Zároveň je však mohou obohatit hry, při kterých se na dlouhé hodiny zabaví společně, například dětské stavebnice, dětské kuchyňky či hry na profese.
  • Chlapci svým sestrám pomáhají s fyzicky či technicky náročnějšími úkoly, které něžnému pohlaví nejdou tak od ruky, ať už jde o jízdu na kole nebo řízení auta.
  • Na druhou stranu, díky bratrům se dívky lépe vyznají v mužském světě, naučí se, jaké triky používají muži, takže ženy do partnerského vztahu vstupují většinou velmi dobře připravené.

Samozřejmě, nic není zcela ideální a platí to i v sourozeneckých vztazích. Rodiny, kde se o přízeň rodičů dělí sestra s bratrem, však mají něco do sebe. Pokud stále přemýšlíte nad tím, jak vaše princezna přijme svého malého bratříčka, pak vězte, že jste jí možná pořídili nejlepšího „parťáka″ do života.