7 rad pro parádní narozeninovou oslavu

  Kategorie: Tipy na hračky,
8 min.
26. lis'16

Uspořádat narozeninovou oslavu pro děti se může zdát zcela jednoduché. Když však začnete všechno podrobněji plánovat, zjistíte, že je třeba vyřešit množství detailů. Připravili jsme pro vás praktický manuál, který vám pomůže zvládnout velký den vašeho prcka bez problémů.

Detská oslava narodenín

Kdo je pozván?

Nebo lépe řečeno, jak velcí kamarádi přijdou na oslavu vašeho potomka? Od věku hostů pak závisí organizace celé dětské párty, včetně výběru jídla i aktivit. Větší dětičky si bez problémů zahrají i samy, zatímco menším je třeba program pečlivě naplánovat. Pokud budou pozváni i rodiče kamarádů vašeho děťátka, myslete na to, že dospělí potřebují samostatný koutek nebo posezení s občerstvením, zatímco se děti budou bavit v samostatné místnosti nebo části vašeho bytu.

Jaký čas je vhodný?

  • Pokud jde o děti předškolního věku, vyhněte se večerním hodinám, každá rodina má totiž svůj vlastní režim a v této době se zvykne věnovat svým pravidelným rituálům před spaním, jako třeba koupání.
  • Ideální čas je například odpoledne kolem 15:00, tedy po poledním spánku, případně po návratu ze školky.
  • Trvání párty plánujte na předem určený ohraničený čas, který uvedete i do pozvánky, aby si ostatní rodiče mohli zařídit zbytek denního harmonogramu.
  • U nejmenších dětí (1 až 3 roky) je ideální trvání oslavy 2 hodiny.

Kde uspořádat párty?

Samozřejmě, narozeninová oslava se nemusí odehrávat pouze ve vašem bytě či domě. Pokud je zima a vy nemáte možnost jít například do parku, klidně ji můžete zorganizovat i v kavárně nebo cukrárně, díky čemuž se vyhnete nepořádku a následnému úklidu. Myslete však na to, že je to o něco dražší a že termín, výzdobu i občerstven je třeba si dohodnout předem. Podnik musí být samozřejmě na nápor dětských zákazníků připraven.

Výhodou narozeninové oslavy v domácím prostředí je, že nejste natolik vázáni časem a nejste omezeni ani z hlediska výzdoby či výběru dětských her.

Originální pozvánky

Pokud děti zapojíte do přípravných prací, může být pro ně zážitkem již samotná výroba pozvánek. V závislosti na jejich věku a dovedností mohou kartičky pomalovat, vystřihovat nebo lepit. V této fázi vám pomohou i různé kreativní sety pro šikovné ručičky, například soupravy na výrobu pohlednic a obálek. Když budou pozvánky hotové, dětičky je mohou vlastnoručně podepsat.

Set na výrobu pohľadníc Janod

Veselé dobroty

Chutné jídlo, které navíc lahodí očím malých nezbedů, je na takové oslavě klíčové, nemusíte však objednávat drahé zákusky ani složité dorty. V dnešní době je lepší třeba zjistit, zda některé z dětí není alergické na určité potraviny, abyste předešli problémům. Myslete na to, že prckové mají nejraději jednoduchá jídla, na která jsou běžně zvyklí. Můžete jim připravit například klasickou pizzu, kterou vtipně vyzdobíte.

Zdravá pizza pro děti

Zdravá pizza pre deti

Rozmixujte 250 g jemného tvarohu s jedním nebo dvěma vajíčky a 5 polévkovými lžícemi ovesných vloček, které dochutíte špetkou soli a trochou koření  na pizzu, těsto vylijete na pečící papír a dáte na 10 minut zapéct do trouby předehřáté na 180 °C. Pizzu vyndáte, doplníte rajčatovým nebo smetanovým základem a ostatními ingrediencemi jako na klasickou italskou pochoutku a vložíte na dalších 10 minut do trouby. Z těsta můžete následně vykrajovat různé tvary formičkami, v předvánočním období například stromečky.

Chaloupka k sežrání

Hravá kuchárka Smoby Chef

Kreativní Hravá kuchařka z řady Smoby Chef je určena všem malým kreativním cukrářům, kteří si chtějí připravit vlastní perníkový domeček ze skutečných surovin. Obsahuje až 15 doplňků, mezi nimiž najdete 8 kusů forem na pečení, 4 stojany na vytvoření stěn domku, čtyřdílnou souprava na zdobení, jakož i návod na přípravu spolu s recepty.

Dětské kuchyňky

Tematická výzdoba

Váš oslavenec si jistě zaslouží perfektní výzdobu, na její vytvoření však nemusíte utratit všechny úspory. Postačí běžné doplňky, jako jsou balónky, konfety nebo pestrobarevné gumové ubrusy, nejlépe s motivem oblíbené pohádky vašeho chlapečka či holčičky. Mnoho ozdob si můžete vyrobit svépomocí, například barevné řetězy nebo origami doplňky. Celá párty se dokonce může nést v duchu konkrétního tématu, například piráti, námořníci, zvířátka, Máša a medvěd či Ledové království.

Malé hosty potěší i speciální jmenovky s obrázkem nebo piktogramem, který dětičky nejlépe charakterizují, například autíčko pro chlapce, kteří rádi závodí. Jako správní hostitelé však nezapomeňte na narozeninovou výslužku, třeba balíčky se sladkým překvapením nebo malou pozorností, což se obzvláště hodí, pokud na návštěvu přijdou malé dětičky.

Oslava jako v cirkusu

Kreatívna sada Janod

Dětská narozeninová sada Circus Happy Janod se zvířátky příjemně překvapí každého malého oslavence ve věku od 3 do 8 let. Praktické balení v podobě narozeninového dortu v sobě ukrývá 61 doplňků, včetně papírových talířů, sklenic, čepic pro hosty, pozvánek, balónků či ubrusu. Chybět nesmí ani barevné svíčky na dort a velký nápis "Happy Birthday".

Rozkvetlý pokoj

Kreatívna súprava Educa

Krásné ozdoby vytvoříte i za pomoci kreativního setu Scrapbook Educa na výrobu pestrobarevných květů různých tvarů, barev i velikostí, kterými můžete vyzdobit dětský pokoj. Souprava obsahuje kompletní materiál na kreativní tvorbu, jako jsou barevné papíry, papíry s potiskem, dekorační ozdoby, lepicí potřeby i nůžky. Děti mohou tvořit podle video návodu nebo vyrábět kvítky podle vlastní fantazie.

Kreativní hračky

Postarejte se o pestrý program

Základem úspěchu každé dětské oslavy jsou především aktivity, které děti okamžitě zaujmou a zabaví na dlouhou dobu. Je třeba je vybírat a připravovat s ohledem na věk celé skupiny.

Zábava z domácí dílny

Pro soutěživé drobečky můžete například vlastnoručně vytvořit minigolfové hřiště. Budete potřebovat kartonem vyztužené barevné papíry, z nichž vytvoříte větší tunely, a ruličky z toaletního papíru, které spojíte do tvaru delšího potrubí. Doplňky označte čísly, rozmístěte je po pokoji a připevněte k podlaze (nejlépe dřevěné) izolační páskou. Pořiďte si několik pingpongových míčků, malá košťata nebo dětské hokejky a hra může začít. Zvítězí dítě, které projde celou dráhou nejrychleji nebo na nejmenší počet pokusů. Pro šampiona si samozřejmě připravte odměnu.

Pro malé stavitele

Drevené kocky Janod

Dřevěné kostky Janod Sophie The Giraffe jsou perfektní zábavou pro nejmenší dětičky. Dají se z nich poskládat různé výtvory ve všelijakých barevných kombinacích, například věže nebo stavebnice s obrázkem žirafy. Vaše ratolesti mohou zkoumat a testovat, co se k sobě hodí a rozvíjet svou tvořivost, ale i logické myšlení.

Hračky pro nejmenší

Schovávaná v domečku

Detský domček Smoby

Na dětské domečky děti nedají dopustit. Tato hračka vždy zabere a ideální je tehdy, pokud máte na starosti větší dětský kolektiv. Vaše ratolesti se v něm mohou schovávat a vymýšlet různé situace, při kterých napodobují dospělé. Domeček pro děti Jura Lodge od Smoby zdobený reliéfem cihel a plotu, imitací ptačí budky i poštovní schránkou potěší všechny děti od 2 let. Kromě jedinečného designu si je získá i díky dveřím, které se dají uzamknout dětským klíčkem.

Dětské domky

Taneční maratón

Detské piano Máša a medveď

Žádná oslava se neobejde bez dobré hudby, při které se děti mohou dosyta vyřádit. Pokud má vaše malá princezna hudební nadání, určitě ji potěší elektrické hudební piano se zvuky Máša a Medvěd. Nabízí množství hudebních efektů a na výběr až 20 melodií a rytmů. Kromě toho obsahuje 12 demo skladeb nebo zvuk z 8 nástrojů.

Dětské hudební nástroje

Narozeninová sáňkovačka

Detské sánky BIG

Jestli má váš oslavenec narozeniny v zimě, využijte sněhovou nadílku a pro větší děti zorganizujte veselé sáňkování. V tom případě vám určitě padnou vhod kvalitní sáňky pro děti, třeba Bobby Bob značky BIG s kovovou skluznicí, tlumičem a zabudovanou trubkou pro maximální bezpečnost jízdy. Jsou vhodné pro všechny náruživé sáňkaře od 4 do 10 let. Dá se na nich jezdit klasicky vsedě, ale i klečet, takže sněžná dobrodružství mohou být ještě zajímavější a vzrušující.

Dětské sáňky