Znáte mikulášské tradice a básničky?

  Kategorie: První roky dítěte,
4 min.
03. pro'16

6. prosinec, den, na který se těší asi všechny děti. Svatý Mikuláš v noci přijde spolu s čertem a andělem, a do punčoch poslušných dětiček vloží sladkosti. Naše děti však Mikuláše milují i z jiného důvodu. Vždyť přece "Na svatého Mikuláše neučí se, nezkouší se. Každá 5, 4, 3, 2 odpouští se." Kdo je ale svatý Mikuláš a proč ho oslavujeme? To vám prozradíme v tomto článku.

Svatý Mikuláš žil ve 3. století

Svatý Mikuláš není žádná smyšlená legenda, opravdu žil přibližně ve 3. století našeho letopočtu. Mikuláš se narodil do bohaté rodiny již poměrně starším rodičům, kteří dlouho nemohli mít děti. Pocházel z Patary a později se stal biskupem v Myře. Obě města jsou v dnešním Turecku. Mikuláš byl známý svou štědrostí a dobročinností. Když jeho rodiče zemřeli, zdědil obrovský majetek. On ho však rozdal chudým lidem a sirotkům.

K jeho životu se váže mnoho příběhů a legend. Jednou z nejznámějších je příběh o třech dcerách z chudé rodiny, které neměly věno na to, aby se mohly vdát. Sv. Mikuláš jim proto tři noci po sobě položil na okno měšec plný peněz.

Svatý Mikuláš zemřel 6. prosince a jeho pozůstatky dnes leží v italském městě Bari, kde mu postavili i nádherný chrám. Sv. Mikuláše si lidé váží a oslavují po celém světě.

Mikuláš svátky

Kde se vzali naše tradice na sv. Mikuláše?

Mikuláš se v minulosti neslavil tak, jako nyní. Kdysi se dělali tzv. Mikulášské obchůzky, kdy Mikuláš i se svými dvěma věrnými pomocníky, čertem a andělem, navštěvoval děti a daroval jim sladkosti. S tradicí obchůzek se začalo přibližně v 17. století v šlechtických kruzích, později v 19. století se tato tradice rozvinula i na venkově.

Sv. Mikuláš vždy chodil s biskupskou čepicí, holí a bílými vousy. Anděl byl vždy v bílém s křídly, no a čert měl svůj kožíšek vždy naopak, nechyběly mu řetězy a někdy i zvonky.

Dětská říkadla na Mikuláše

Naše lidová slovesnost byla vždy bohatá na říkadla a přísloví. Nechybí ani ty na Mikuláše! Naučte jednu z nich i vy svého drobečka.

"Mik, mik, Mikuláš,
přišel s čertem na koláč.
Čerte, čerte chlupatý,
nechej pytel za vraty.
Slibuju ti, slibuju,
že už zlobit nebudu."

"Mikuláš je milý děda,
hodné děti všude hledá.
Bílé vousy, ty mu sluší,
na zádech má velkou nůši.
A v té nůši balíčky,
pro kluky a holčičky."

"Kde se vzal, tu se vzal
Mikuláš pod okny stál.
V ruce velkou berličku
na hlavě měl čepičku
Z bílých vousů teplý šál,
takhle, děti, vypadal!"

Aby se letošní Mikuláš podařil

Mikuláš tradice a básničky

6. prosinec je jedním z nejočekávanějších dnů v roce. Den předtím, 5. prosince všechny děti dávají za okna punčochu na očekávanou nadílku. Před samotným Mikulášem je dobré děti seznámit s příběhem světce, který byl dobrosrdečný a pomáhal chudým a bídným. Dnes obdarovává všechny děti. Součástí mikulášského balíčku nemusí být jen sladkosti, ale například i dětské stavebnice či dřevěné hračky.

Mnozí rodiče využívají Mikuláše jako "pomocníka," pokud děti neposlouchají nebo dělají nepořádek. Vždyť kdo už nevyslovil nebo neslyšel větu "Vždyť počkej, řeknu všechno Mikulášovi!" Děti by měly vědět, že Mikuláš má dobré srdce a nechodí je potrestat nebo, nedej bože, dát čertovi. Dejte si pozor, abyste v dobré víře neznepokojili svého prcka natolik, že se bude Mikuláše bát.

Děti mají většinou ve školce mikulášské posezení. Pokud ho náhodou nemají, vezměte svého prcka na mikulášský program ve vašem městě či obci, v kostele nebo dokonce i v nákupním centru se pořádají akce s Mikulášem a jeho dvěma pomocníky.

Přejeme vám krásného a veselého Mikuláše!