3 nejlepší místa, kde se vaše děti naučí lyžovat

6 min.
12. pro'16

Zimní radovánky na sněhu mají mnoho podob. Sjezdovky zasypané sněhem a zalité sluncem jsou ideální kulisou k zimnímu lyžování a mnoho rodičů chce toto potěšení dopřát i svým dětem. Vybrali jsme pro vás 3 nejlepší místa pro rodinnou lyžovačku s dětmi, kde je naučíte lyžovat vy sami nebo šikovní instruktoři z lyžařských škol.

Otázka, kdy je vhodné postavit děťátko poprvé na lyže, zajímá mnoho rodičů. Univerzální odpověď neexistuje. Za příliš brzký start se podle dětských lékařů považuje věk do 2 let. Lyžování takovému děťátku zbytečně zatíží klouby, a protože nemá pořádně vyvinuté motorické schopnosti, může být i nebezpečné. Ideální věk je kolem 5 let, ale z mnoha dětí se stávají suverénní lyžaři již ve 3 letech a předčí i starší děti, kterým se nechce při výuce spolupracovat. Důležitý je v tomto případě mentální a emociální vývoj dítěte.

Děti a základy lyžování

Rodič v roli lyžařského instruktora

Pokud jste sami zdatným lyžařem, můžete své zkušenosti předat dětem, pokud znáte základní metodiku. Nečekejte však, že mrňous se naučí lyžovat už za první hodinu. Naučit se bezpečně používat lanový vlek a sjet kopec v pluhu mu bude trvat asi 10 hodin výuky. Snažte se, aby vaše lekce nepřesáhla 40 minut, po této době začnou být zejména menší dětičky unavené a potřebují odpočinek.

V rukou profesionála

Sehnat instruktora lyžování je dnes možné téměř v každém středisku, v němž mají i půjčovnu výstroje. Lyžařská škola by se měla ideálně nacházet mimo hlavního areálu, ale zároveň ne daleko, aby cesta do ní dítě neunavila. Standardní součástí vybavení jsou vlek, pohyblivý pás či slalomové tyče, branky, kruhy a místo pro odpočinek. Některé formáty lyžařských škol fungují i ​​ve formátu all inclusive – děti vyzvednou a rodičům vracejí přímo do hotelu.

Čím méně dětí má instruktor ve skupině, tím má více času se jim jednotlivě věnovat. Prckovi můžete zajistit i vlastního instruktora, který se bude celou dobu věnovat jen jemu. Děti by měl kromě samotného lyžování naučit takové základní věci, jako například, v jakém směru pokládat lyže na svah, jak si je správně zapnout, jak se před lyžováním rozcvičit... Samotná výuka s cizím člověkem zabírá na některé děti více, protože před svým novým učitelem mají větší respekt. Problémem může být v zahraničí jazyková bariéra, ale občas se vám může podařit sehnat česky hovořícího instruktora i v Rakousku nebo Itálii.

Kdy začít s lyžováním u dětí

V Česku ze zasněžených svahů rovnou do bazénu

Podle vzoru alpských lyžařských středisek, kde je pozornost věnována malým lyžařům, přibývají takové i v České republice. I ve Špindlerově Mlýně. Vybrat si můžete z několika lyžařských škol, případně se můžete dětem věnovat sami v Dětském SKI FUN & PARKu Svatý Petr, kde najdete 27 m dlouhý pojízdný koberec a mnohé zábavné aktivity.

Děti si zamilují snowtubing, bruslení s výhledem na údolí Sv. Petra, večerní jízdu na téměř 4 kilometry dlouhé sáňkařské dráze či kreativní výtvarné centrum, ve kterém mohou realizovat své nápady. Pokud nebudou mít po celodenním lyžování přece jen dost, můžete je vzít do Aqua Parku Špindl s dětským bazénem a třemi tobogány.

Slovensko a největší dětský lyžařský park ve střední Evropě

Pokud se chystáte trávit zimní dovolenou s dětmi na Slovensku, určitě vás osloví nabídka největšího dětského lyžařského parku ve střední Evropě. Funpark Donovaly má 9 posuvných pásů a karusel pro výuku lyžování. Lyžařská školka je přístupná dětem od 3 let. Každý den v poledne se koná pro děti show na sněhu, prckové se mohou odvézt i na sněžném vláčku.

Pobytoví hosté získávají bezplatný skipas pro děti až do dovršení 8 let. Pro nejmenší děti je k dispozici i mini snowboard park s hřištěm, na kterém si děťátko osvojí udržování rovnováhy a postavení na snowboardu. Klasikou je kluziště pro bruslaře. Adrenalinovou zábavou se stane třídenní výlet na sněhu se psím spřežením, při kterém celá rodina pozná rázovité okolí Donoval.

Lyžařské střediska pro rodiny s dětmi

Rakouské rodinné středisko s programem na každý den

Časy, kdy zima začínala 21. prosince, jsou pryč. Střediska se v dnešní době otevírají již na začátku prosince. Malým dětským rájem se v zimě stává rakouské lyžařské středisko Brandnertal, rodinné středisko mezi vesnicemi Brand a Bürserberg. Patří k sice menším, ale nabízí kvalitní zasněžené dětské sjezdovky a akce pro rodiny.

Uprostřed vesnice je pro děti vybudován zimní ráj a cvičný vlek pro malé lyžaře od 4 let. Mimo sjezdovky mohou vyzkoušet kluziště, curling, ledolezectví, jízdu na saních tažených sněžnými psy či dobrodružnou túru s pochodněmi. Rodiče ocení dětský program na každý den v týdnu v podobě dětského divadla, nebo bezplatných aktivit jako je střelba z luku a jízda na koních.

Děti a bruslení

Vždy bezpečně

Nezapomínejte na bezpečnost dětí při zimních sportech. Například v Rakousku platí v některých spolkových zemích povinné nošení lyžařské přilby nejen při lyžování, ale i při jízdě s jiným sportovním náčiním, jako například skiboby nebo sáňky na upravených svazích. Tato povinnost se týká dětí do 15 let. Za porušení příkazu vás sice nebudou pokutovat, ale v případě úrazu, kdy dítě nemělo na hlavě přilbu, mohou následně vzniknout problémy při úhradě nákladů pojišťovnou. Přilbu si můžete půjčit v lyžařských školách nebo půjčovnách lyží.

Pravidla lyžování dětí:

  • nejmenším dětem, které s lyžováním začínají, by měly lyže sahat po bradu,
  • upřednostněte carvingové lyže, děti si na nich procvičí práci s rovnováhou,
  • noha musí být pevně zafixovaná v lyžařské botě, nejlépe s dvěma přezkami,
  • samozřejmostí je helma, v některých zemích je povinná,
  • dalším ochranným prostředkem je „želva“ na záda,
  • s lyžováním mohou začít již 3leté děti, z hlediska motoriky a vývoje dítěte je správný čas přibližně v 5 letech,
  • pokud jste se rozhodli učit děti lyžovat sami, dejte jim přestávku po každé 40 minutové lekci,
  • kromě správné techniky lyžování by měly děti znát i tzv. Bílý kodex, který hovoří o ohleduplnosti na svahu.