Podpořte logické myšlení dětí pomocí hraček

  Kategorie: Tipy na hračky,
4 min.
13. zář'16

Věděli jste, že vaše dětičky začínají logicky myslet ještě předtím, než vůbec začnou mluvit? Samozřejmě, inteligentní posuzování situací je sice do značné míry vrozené, logiku však můžete u děťátka podněcovat a rozvíjet. Je jen vás, abyste v nejmenších vzbuzovali zájem o nové věci, které vytříbí jejich schopnost vyvozovat správné závěry. Pomoci vám při tom mohou i vhodné hračky.

Hračky pro logické myšlení

Kdy děťátko začíná myslet?

Od narození až do 2 let se dětičky učí poznávat svět prostřednictvím svých smyslů. První projevy logického myšlení se postupně začínají objevovat někdy mezi prvním a druhým rokem života, kdy už miminko vnímá čas, prostor a rozlišuje lidi. V období od 2 do 7 let nastává rozvoj paměti a představivosti. V tomto věku už dětičky rozumějí symbolice věcí, vyjadřují se pomocí kreseb a dokážou pochopit rozdíly mezi minulostí, přítomností a budoucností. Ve třetím roce života si formují první logické názory. Zároveň se začleňují do kolektivu dětí, takže přicházejí na chuť i týmovým či společenským hrám – zkoušejí taktickou logiku a volí strategii tak, aby porazily soupeře.

Co je dobré pro rozvoj logiky

Na rozdíl od dospělých se nejmenší dětičky učí poznávat jiným způsobem. Dospělí se upnuli na výsledky, které odpovídají jejich cílům. Soustředí se tedy většinou na věci, které pro ně mají nějaký užitek. Nejmenší však neplánují – právě naopak, přitahuje je vše, co je nečekané, překvapivé nebo obsahuje novou informaci. Proto si podvědomě vybírají hračky, které je co nejvíce naučí. Pokud v nich chcete probudit logické myšlení, začněte hravou formou – tedy aniž by si uvědomovali, že se vlastně učí:

  • Úvodem je skvělé počítání a rozeznávání věcí, ať už jde o dětské kostky, obyčejné fazolky, jablíčka v obchodě nebo kameny na chodníku.
  • Zkoušejte hry, které jsou skvělé nejen na logické myšlení, ale i koncentraci– například takové, ve kterých musí uhodnout, co následuje dále.
  • Nezapomeňte vést s dětmi konverzace o životě, diskutujte s nimi o tom, proč si myslí to, co si myslí.
  • Pokud od nich něco žádáte, argumentujte – naučí se pak, že věci musí mít svůj důvod.
  • Neučte je, co si mají myslet, ale jak mají myslet. Ideální je stará dobrá sokratovská metoda kladení otázek, díky kterým se dětičky samy dopátrají ke správnému závěru.
  • Podněcujte jejich zvědavost, a to i v období, kdy vám kladou tisíce dotazů – dáte jim však jasný signál, že znalosti mají velký význam.
  • Ptejte se na jejich vlastní názor–budou vědět, že své myšlenky je třeba jasně a přesně formulovat.
  • Myšlení děťátka můžete rozvíjet i prostřednictvím hádanek, říkadel, puzzle skládaček, čtením z knížky a následným převyprávěním děje, budováním různých objektů z dětské stavebnice.

Didaktický stolek Cotoons Youp Smoby multifunkční od 5 měsíců modrý

Didaktický stolík Smoby Cotoons Youpi

Didaktické stolky jsou ideální pro miminka zhruba od půl roku. Představují první školu učení pro dětičky – obsahují množství hraček, které se dají zkoumat z různých úhlů. Mohou být elektronické, svítí a točí se, vydávají různé zvuky. Prostřední část se dá skrýt pod víko, takže hračka se rázem promění na klasický stůl, na kterém si může vaše ratolest kreslit nebo se najíst.

Hračky pro nejmenší

Dětská stavebnice Peppa Pig v lunaparku PlayBIG Bloxx BIG se 4 figurkami

Detská stavebnica PlayBIG Peppa Pig

Od jednoho a půl roku už dětičky mohou začít budovat své první malé objekty – zkoumat a logicky uvažovat nad tím, jak předměty do sebe zapadají. Stavebnice jsou k tomu jako stvořené. Hračky z řady PlayBIG Bloxx jsou navíc vyhotoveny v krásných motivech s oblíbenými pohádkovými postavičkami, takže v dětech navíc probudí fantazii.

Dětské stavebnice

Sada společenských her Domino – Hot Piranha Game - Chicken Run Game Set 3v1 Janod

Sada spoločenských hier Janod

Souprava společenských her je nadčasovou hračkou, která se bude líbit dětičkám v různém věku. Hry rozvíjejí u dětí postřeh, logické myšlení, ale i soutěživost a hravou formou je seznamují s barvami, zvířátky, tvary a jednotlivými vzory.

Společenské hry