Látkové pleny nejsou přežitek

  Kategorie: Miminko a batole,
4 min.
07. zář'16

Základem každé výbavičky pro dítě jsou pleny. Existuje množství druhů a vyznat se v nich je pro budoucí maminku často problém. Generace našich maminek a babiček používala látkové plenky. V 90. letech k nám přišel boom jednorázových plen, které byly pohodlnější a maminkám šetřily čas. Látkové pleny však prožívají svůj come - back. Nové, modernější a hezčí.

Látkové versus jednorázové pleny

Když se řekne látkové pleny, mnozí z nás si představí hodiny strávené vyvářením, praním a žehlením, které nemají konce. Látkové pleny však prošly velkými proměnami a na trhu najdete propracované systémy látkových plen, které se ve svém používání téměř neliší od těch jednorázových. Důvodů proč se maminky vracejí k tradičním látkovým plenám je několik. Jedním z nich je ohled na životní prostředí. Většina jednorázových plen je vyrobena z nerecyklovatelných materiálů a jejich rozložení trvá 200 až 500 let. Některé studie uvádějí, že jedno dítě vyprodukuje za 2 roky 1 – 2 tuny odpadu z plenek.
Dalším důvodem jsou nízké náklady spojené s používáním textilních plen.
Jejich pozitivem je také šetrnost k pokožce vašeho miminka. Na rozdíl od jednorázových plen se v bavlněných plenkách cítí miminko opravdu jako v bavlnce. Při látkových plenkách je tendence častějšího přebalování. Díky tomu předejdete opruzeninám a jiným kožním problémům.

Latkove plienky

Výhody látkových plen

  • Ekologický materiál.
  • Levnější oproti jednorázovým plenám.
  • Zdravější – nutí maminky přebalovat častěji, čímž se předchází opruzeninám.
  • Hypoalergenní – jsou vhodné i pro citlivou dětskou pokožku.

Nevýhody látkových plen

  • Potřeba častého praní.
  • Dražší vstupní náklady.
  • Potřebný prostor na sušení plen – může být problém hlavně v malých bytech.
  • Více práce s přebalováním – potřeba častějšího přebalování.

Látkové pleny na celý den

Zorientovat se v nabídce látkových plen je někdy těžké. Existuje několik typů a každý je vhodný na něco jiného. Podívejte se s námi, jaké plenky zvolit na doma, cestování a pobyt venku či na noc.

Pobyt v domácím prostředí

Nejvíce času trávíte s vaším prckem doma. Většina maminek k pobytu doma používá klasické čtvercové pleny. Tento typ je velmi podobný plenám, které známe z minulosti. Jsou vyrobeny z prodyšných příjemných materiálů a navíc si můžete vybrat z krásných barev a vzorů. Doporučujeme je doplnit vrchními kalhotkami, které zabrání prosáknutí. Čtvercové pleny jsou multifunknční a kromě klasického přebalování je můžete použít i jako clonu na kočárek nebo pomůcku při kojení.

Látkové pleny Tots - smarTrike

Latkove plienky ruzove

Flanelové pleny Tots od renomovaného výrobce kojeneckých potřeb smarTrike jsou vhodnou volbou pro použití během dne. Jsou multifunkční a poslouží i jako pomůcka při kojení či clona na kočárek. V balení je 6 ks v rozměru 60 x 60 cm. Příjemným bonusem je jejich krásný vzor evokující blížící se zimní období.

Látkové pleny

Cestování a vycházky venku

Na skotačení venku a delší cestování jsou ideální kapsové nebo tzv. AIO (all in one) pleny. Jejich použití je nesmírně jednudoché a podobné jednorázovým plenám. Zapínají se na suchý zip nebo na patentky.

Noční plenkování

Pro snění v suchu jsou jako stvořené kalhotkové pleny. Rozdíl mezi nimi a AIO plenami je v tzv . PUL vrstvě, která brání prosakování. Kalhotkové pleny PUL vrstvu neobsahují, proto je třeba použít je podobně jako u čtvercových plenek s vrchními kalhotkami.

Ať už se rozhodnete pro jednorázové nebo látkové plenky, na prvním místě by měla být spokojenost vašeho děťátka. Vyzkoušejte, který typ plenek je pro něj nejlepší a podle toho si vyberete to pravé pro vašeho prcka.