Kontaktní rodičovství učí děti věřit světu

  Kategorie: Výchova dítěte,
5 min.
14. říj'16

S pojmem kontaktní rodičovství, nebo vztahová výchova, se setká většina nastávajících maminek. Internet je plný rad a postupů jak správně vychovávat dítě. Kontaktní rodičovství však není výmysl novodobých "bio matek", ale životní styl, jehož základem je návrat k přirozenosti.

Potřeby dítěte na 1. místě

S konceptem kontaktního rodičovství přišel v roce 1982 pediatr Wiliam Sears, který aktivně studoval různé výchovné postupy. Doktor Sears svými názory rozvířil diskusi mezi odbornou veřejností, ale jeho myšlenky zažily boom až o 10 let později, když spolu s manželkou napsal knihu The Baby Book. Publikace se stala "biblí" kontaktního rodičovství.

Základem této výchovné metody je vzájemná komunikace mezi rodičem (nejčastěji matkou) a dítětem. Podstatou je přítomnost matky a její neustálý kontakt s dítětem. První 3 měsíce jsou nejkritičtější a role matky vyžaduje obrovskou dávku trpělivosti. Rodiče se postupně učí rozeznávat jednotlivé signály miminka a také rozlišovat mezi potřebami a požadavky. Platí však, že prvních 6 měsíců jsou tyto dva pojmy jedno a totéž. Kolem sedmého měsíce kontaktní rodiče umí rozlišit různé formy pláče dítěte.

Kontaktní rodičovství o vztahu mezi matkou a dítětem.

Principy kontaktního rodičovství

Manželé Searsovi ve své knize rozdělili výchovnou metodu do 7 bodů:

1. Bonding

Vytvoření vazby mezi matkou a novorozencem. Základem je kontakt tělo na tělo bezprostředně po porodu. Tématu bondingu jsme se věnovali v samostatném článku.

2. Kojení na požádání

Matka by měla dítě kojit vždy, když si dítě řekne. Systém kojení v pravidelných intervalech se nedoporučuje. Místo něj by se mělo ke kojení přistupovat intuitivně jako reakce na potřebu dítěte.

3. Nošení dítěte

Nošení prohlubuje vazbu mezi matkou a dítětem. Miminko je klidné, protože je v blízkosti matky a poznává její rytmus srdce a vůni. Nosit můžete na rukou, v šátku nebo v nosiči.

4. Společné spaní

Podle Searse spaní ve společné posteli pomáhá upevňovat vazbu mezi matkou a dítětem. Chrání dítě před stresem a úzkostí a dokonce snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí u kojenců. Navíc je takové spaní pohodlné pro noční kojení.

5. Důvěra v pláč dítěte

Pláč dítěte má vždy nějaký důvod. Pokud je miminko najedené, není počůrané a nic ho nebolí, je možné, že prožívá stres a potřebuje kontakt s matkou. Rodiče by dítě neměli nechat vyplakat, protože mu tím dávají najevo, že se o něj nezajímají.

6. Vyrovnaný osobnostní a rodičovský život

Rodiče by neměli zapomínat ani na své vlastní potřeby a snažit se je sladit s kontaktní výchovou.

7. Dávat si pozor na "cvičitele" dětí

Tento bod hovoří o důvěře a přesvědčení rodičů ve výchovný směr, který si zvolili. Negativní reakce okolí a rady by je neměli rozrušit.

Kojení na požádání je důležitou součástí kontaktního rodičovství.

Nedodržujeme všechno. Co teď?

Manželé Searsovi považují za ideální stav dodržování všech principů. Někdy to však nejde – ať už kvůli neumožnění bondingu ze strany porodnice nebo nemožnosti kojit. Dobrou zprávou je, že vztahovou vazbu je možné si vytvořit i tak.

Psycholožka pracující s dětmi a zároveň matka 2 malých dětí, Petra Hlásná, dodává: "Pokud matka nekojí nebo nenosí, neznamená to, že dítěti nedává všechno a není tu pro něj na 100 %. Hlavní princip kontaktního rodičovství je dát dítěti jistotu, že je tu vždy někdo, kdo mu pomůže a pochopí jeho trápení. že má význam plakat, protože má jistotu, že někdo přijde a pomůže mu. To je celkově princip kontaktního rodičovství - jsme dítěti fyzicky nablízku a umíme lépe odhadnout jeho potřeby. "

Petra vzdělává v tématu kontaktního rodičovství i náhradní rodiče. Adoptované děti vazbu s matkou nezažily, ale neustále se snaží takový vztah zajistit. Je to komplikovanější, protože mají v sobě trauma z odmítnutí a opuštění, ale vazba se vytvořit stále dá. K takovému dítěti je třeba přistupovat s ještě větším citem a láskou.

Po porode Pokud vám nebyl umožněn bonding nebo nekojíte, nezoufejte. Vazba s dítětem se dá vybudovat i tak.

Kontaktně vychovávané děti jsou empatické

Tato metoda má mnoho odpůrců a skeptiků. Starší generace maminek nechávali miminko vyplakat, prý aby si "cvičilo plíce". Také nebylo ničím neobvyklým, když maminka po pár týdnech kojení přešla na umělé mléko. Řeknete si, že celá generace kontaktní výchovu neznala a jejich dnes už dospělé děti jsou pořádku. V čem je tedy kontaktní výchova lepší?

Odpověď nám dala Petra, "Ano, je pravda, že jsme tady. Stačí to ale? Kolik z nás má velmi chladné vztahy s rodiči, partnery a celým okolím. Kontaktní rodičovství chce naučit děti" věřit světu ", dát jim bezpečnou citovou základnu, ze které může dítě čerpat do budoucna. je o blízkosti a lásce, které dítě potřebuje zažít, aby ji umělo dát dál. je nespočet výzkumů potvrzujících, že dítě, které zažilo bezpečnou vztahovou vazbu v prvních letech života je odvážné, inteligentní, málo agresivní, kreativní a to nejdůležitější - dokáže se vcítit do pocitů jiných. "