Hypnoporod – dejte sbohem bolesti

  Kategorie: Těhotenství,
4 min.
24. lis'16

Devět měsíců nosíme v bříšku naše miminko a nemůžeme se dočkat, kdy ho poprvé vezmeme do náruče – jen kdyby nám v radosti a snění nestál strašák jménem porod. Už jen samotné slovo porod vzbuzuje u většiny maminek strach a respekt. Metoda hypnoporodu není žádné woo-doo, ale ověřená metoda, jak dosáhnout přirozeného porodu v klidu a téměř bezbolestně.

Hypnoporod jako oslava života

Název hypnoporod je trochu zavádějící a může ženy snadno odradit. Nejde o hypnotizování, jaké známe z filmů, ale spíše o souhrn přirozených technik jak zvládnout porod co nejlépe a zajistit sobě i miminku jeho bezstarostný průběh.

Autorkou hypnoporodu je Američanka Mary F. Monganová, několikanásobná matka, jejímž osobním cílem bylo porodit své děti přirozeně – což bylo v 50. letech velmi neobvyklé. Navzdory vypracovanému porodnímu plánu a dohodě s porodníkem jí během prvních dvou porodů nebyl přirozený porod umožněn.

Mary F. Monganová se cítila frustrovaná a rozhodla se systém porodnictví změnit. Ponořila se do tématiky a svou metodu postavila na znalostech anglického porodníka, doktora Grantlyho Dick-Reada, který již v roce 1913 zkoumal rozdíly mezi přirozeným porodem a porodem s medicínskými zásahy.

Základním principem celého programu je tvrzení, že porod je pro ženu normální a dokáže proběhnout v klidu a šetrně. Ženy ovládající techniky hypnoporodu dokonce dokážou porodit dítě bezbolestně – jen s pocity tlaku. Alfou a omegou je odbourání strachu a důvěra ve vlastní tělo. Porod není strašák ale oslava života.

Čerstvá maminka
Strach hraje proti nám

Velkou stopkou je strach, se kterým ženy přicházejí do porodnice a zbavit se ho je téměř nemožné. Dnes už i malá holčička ví, že porod = bolest. Podporují nás v tom filmy, články v časopisech i hororové příběhy žen, které to již mají za sebou. Mnoho žen, zejména ze starší generace říká, že dnešní mladé dívky nic nevydrží. Možná si pamatujete příběhy našich babiček a prababiček, které pracovaly na poli a když to přišlo, klekly si pod nejbližší strom, v klidu porodily a pokračovaly v práci.

Tyto příběhy jsou lety zjednodušené, ale jedno se jim upřít nedá – přirozenost. Ženy nebyly od mala vystaveny stresu z porodu – naopak, porod braly jako přirozenou součást života. Právě o takovou bezstarostnost usiluje i Monganové metoda – žena je "nadesignovaná" tak, aby porod zvládla jednoduše a s minimem bolesti.

Alfou a omegou je zbavení se strachu. Když žena vstupuje do porodu se strachem a ve stresu, její tělo přebírá obrannou pozici a produkuje hormon katecholamin, který působí jako stresor. Zjednodušeně řečeno – přísun krve se odkloní od orgánů, které nejsou zapojeny do obranného mechanismu a krev putuje do životně důležitých orgánů. To způsobí, že tepny vedoucí k děloze se stáhnou místo toho aby se uvolnily a otevřely.

Důsledkem je napjaté svalstvo v děloze a uzavřené děložní hrdlo. Rodící žena v tomto okamžiku pociťuje značnou bolest. Ničím neobvyklým není ani prodloužení porodu i porodních bolestí.

Strach z bolesti

Dýchání nadevše

Teorie je jasná, ale když přijde do tuhého, málokterá rodička zůstane klidná. Je to stejné jako s trémou. Můžete si namlouvat, že se nebudete bát, ale v momentě jak předstoupíte před dav lidí, ztuhnete. Bohužel, negativní spojení v souvislosti s porody jsou u nás hluboce zakořeněné a vykořenit je vyžaduje dlouhodobý plán. Řešením má být právě hypnoporod, který rodičku naučí dýchací a vizualizační techniky, díky kterým bude během porodu uvolněná.

Techniky jsou velmi podobné jógovým dýchacím cvičením a stejně jako jóga vyžadují dlouhodobý trénink. K dosažení optimálního stavu a připravenosti na porod se doporučuje navštívit licencovaný kurz hypnoporodu, kde vám instruktorka vysvětlí jednotlivé techniky a následné každodenní procvičování dýchání po dobu několika měsíců.

Velkým plusem je pokud žena během těhotenství (případně ještě před ním) navštěvuje hodiny jógy.

Jóga

Na kurzu hypnoporodu byla i maminka Katka: ,,O hypnoporodu jsem se dozvěděla někdy v 30. týdnu těhotenství. Rozhodla jsem se to vyzkoušet. Techniku ​​hypnoporodu se mi však nepodařilo zvládnout, protože jsem ho absolvovala 4 týdny před porodem. Fakt je, že na jeho natrénovaná třeba dostatečný čas. Nelituji, že jsem kurz navštěvovala.. Pomohl mi hlavně v uvědomění si, že porod je přirozenou součástí v životě ženy a netřeba se ho bát."

Pokud jste zdravá a nepatříte do rizikové skupiny (rizikové těhotenství), metoda hypnoporodu je pro vás vhodná. Můžete si zakoupit knihu Marie F. Monganové – HypnoBirthing: The Mongan Method (u nás najdete jako Hypnoporod), navštívit licencovaný kurz nebo si vyhledat dostupná videa on-line.