Jaké hračky koupit pro miminko?

  Kategorie: Tipy na hračky,
4 min.
20. zář'16

Nejpřirozenější činností pro dítě je hra. Rozvíjí jeho poznávání, umožňuje mu komunikovat, experimentovat a objevovat svět kolem sebe. Hračka je pro dítě ideálním dárkem a zároveň pomocníkem, který ho bude doprovázet na jeho cestě k samostatnosti. Které hračky by dětem neměly chybět pro správný vývin miminka do jednoho roku?

Novorozenec a jeho potřeby

Novorozenec není náročný na hračky, stačí mu i maminčin hlas nebo tatínkovo pohlazení. Při výběru dárku pro takto malé děťátko myslete prakticky a potěšte jeho maminku zavinovačkou. První týdny po narození miminko reaguje na každý dotyk. Pro povzbuzení této citlivosti jsou vhodné měkké a nadýchané plyšové hračky pro nejmenší. Měkoučké plyšové hračky mají na dětičky uklidňující efekt a navíc zachycují vůni jejich malých majitelů. Novorozenec vnímá vůně a pachy, které ho obklopují, a zároveň si začíná uvědomovat vlastní existenci ve světě.

Plyšové slůně Peanut Les Amis-Elephant Kaloo

Plyšové slůně pro miminka je vyrobeno z jemného plyše. Díky osvědčené francouzské kvalitě bude miminko provázet již od porodu. Plyšová hračka se prodává v krásné dárkové krabičce, takže jí můžete obdarovat své nejdražší.

Stimulace smyslů do 6. měsíce

Přibližně ve třech měsících začíná miminko rozeznávat tvary a barvy. Mezi 3. a 6. měsícem života se u dětí rozvíjí koordinaci očí a rukou. V lehu na zádech zrakem zachycují předměty v jejich zorném poli. Na stimulaci zraku a sluchu je vhodný závěsný kolotoč nad postýlku.

Pro dětičky jsou zajímavé i lidské hlasy. Nejraději mají ty, které patří rodičům, protože je znají ještě z bříška. Konejšivě působí i příjemné zvuky hraček do postýlky. Ve výbavě pro miminko by neměla chybět deka na hraní. Hrací deka je multifunkční hračkou s chrastítkem a doplňky, které pomáhají při rozvoji hmatové citlivosti a jemné motoriky.

Hrací deka s hrazdou Cotoons Discovery Smoby

Na příjemné měkké podložce od Smoby s pohádkovým motivem Cotoons si děti mohou hrát nebo spinkat. Neposedné děti budou na hrací dece chráněné, protože se z ní dá jednoduše pomocí tkaniček vytvořit hnízdo.

Malý šprýmař má už půl roku

Půlroční miminka si už umí koordinovaně hrát s hračkami a podat si předmět z ručky do ručky. V lehu na bříšku dokáží uchopit hračku opřené pouze jednou rukou o předloktí. Začínají se koulet, plazit nebo stavět na čtyři. Tyto nové dovednosti jim přinášejí nové možnosti hraní si.

Batolata v tomto věku začínají napodobovat zvuky dospělých. Ideálním dárkem pro ně jsou zvukové hračky, které stimulují dětské smysly a koncentraci. Kolem 6. měsíce se začínají objevovat i první zoubky. Bolestivé prořezávání děti obvykle vyvede z rovnováhy. Ulevíte jim kousátkem s chrastítkem a plyšovými hračkami.

Multiaktivní kousátko Colors-My Activity Rattle Kaloo s chrastítkem

Kousátko pro miminka ve tvaru kolečka pomůže při růstu mléčných zoubků. Na plastovém kolečku jsou zavěšena různá zvířátka ve veselých barvách, jejichž součástí je chrastítko. Při stisku vydávají šustivé zvuky.

Průlomový 8. měsíc

Zlomovým je i 8. měsíc, kdy děťátko začíná pracovat se svým těžištěm. Díky rozvoji jemné motoriky získají dětičky schopnost udržet drobné předměty mezi palcem a ukazováčkem. Cílené a přesné pohyby rukou si budou vyžadovat hračky na stisknutí, posouvání, otevírání či tažení. Třetí rozměr dětičky poznají díky hračkám, které se dají skládat a rozkládat. V tomto věku jsou pěkným dárkem pro děti hračky na vývoj jemné motoriky, které mohou stavět na sebe či vkládat do sebe a objevovat tak vztahy mezi předměty.

Auto brouček Cotoons Smoby s kostkami

Smoby vkládací autíčko Cotoons s kostkami pro děti je barevná didaktická hračka. Obsahuje kostky různých tvarů, které si dítě vyndá přes okno zevnitř autíčka. Zpět do autíčka je vloží pouze přes správné otvory. Oblé tvary hračky zaručují bezpečnost.

Nakupujte pouze u ověřených prodejců

Při koupi dárku pro miminko se vyhýbejte hračkám, které již na pohled nepůsobí dostatečně pevně, nebo obsahují malé části, které může dítě vdechnout či spolknout. Hračka by měla pocházet od renomovaného výrobce, který dodržuje bezpečnostní standardy. Zajímejte se o to, zda hračka splňuje evropské normy a je zdravotně nezávadná. Více užitečných tipů ohledně zdravotní nezávadnosti hraček naleznete v našem článku o nebezpečných materiálech v hračkách.

Hračky pro miminko