Vánoční pečení s dětmi jako zábava pro celou rodinu

  Kategorie: Vaříme pro děti,
4 min.
22. lis'16

K Vánocům neodmyslitelně patří  cukroví. Vánoční pečení je v mnoha rodinách doslova rituálem. Zkuste do něj zapojit i děti a vytvořte si tak společnou tradici, na kterou budou s láskou vzpomínat i v dospělosti.

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu, ale pro mnohé maminky jsou spíše obdobím honění se za dokonale uklizenou domácnost, ukázkovým cukrovím a bezchybnou výzdobou. Zkuste stres hodit za hlavu a zapojit do vánočního úklidu i děti. A protože dárky si je třeba zasloužit, děti vám jistě rády pomohou s přípravou vánočního cukroví.

Vánoční pečení s dětmi

Vánoční pečení a nejmenší děti

Batole vám v kuchyni asi moc nepomůže, s přibývajícími léty však najdou děti při společném pečení stále větší uplatnění. Maličkému dítěti postačí kousek těsta, se kterým se zabaví ve vlastní kuchyňce. Počítejte s tím, že ho bude ochutnávat. Dobrou zábavou je i opravdová vařečka a plastová miska, do které bude bouchat. Děťátko usaďte do vysoké dětské židle nebo sedačky, ze které vás bude pozorovat. Zabavit ho můžete i oblíbenou hračkou.

Předškoláci s vlastním nádobím

Předškoláci zvládnou při vánočním pečení mnoho prací – mohou přebírat oříšky a rozinky, zdobit cukroví barevnou rýží, obalovat pečivo v moučkovém cukru, tvarovat kuličky či zdobit vánoční perníky pomocí zdobícího sáčku. S menší pomocí zvládnou vaši malí pomocníci i vykrajování formičkami. Dětičky od tří let budou mít radost z vlastního kuchyňského setu Pro Cook s nádobím a vykrajovátky na těsto.

Školáci a tajemství kuchyně

Školáci si mohou zkusit promísit těsto, aby ukázali svou sílu. Bez pomoci zvládnou vykrajovat těsto, vtlačovat jej do formiček (například na ořechy, košíčky nebo foukané rohlíčky), máčet pečivo do čokolády, natírat koláčky marmeládou a slepovat je. Větší děti zasvěťte do práce s kuchyňskými roboty a elektrospotřebiči. Děti od pomoci v kuchyni neodrazujte, později oceníte, že budou schopny pohlídat jídlo v troubě nebo ohřát si večeři samy.

Vánoce a děti v kuchyni

Pravidla pečení s dětmi:

  • neodkládejte pečení na poslední chvíli, vyhnete se tak nervozitě v kuchyni,
  • přizpůsobte aktivitu věku dítěte, menší pomocníci mohou vykrajovat nebo zdobit barevnými bonbóny, větší děti zvládnou i válení těsta či práci s kuchyňskými roboty,
  • mějte po ruce více surovin, část ozdob určitě skončí v dětském bříšku,
  • bezpečnost je na prvním místě, pozor na horké plechy či rozpuštěnou horkou čokoládu, odkládejte je v dostatečné vzdálenosti od dětí,
  • malé dítě by nemělo dosáhnout na nože nebo jiné nebezpečné předměty, posaďte ho raději do židličky,
  • k pečení se hodí koledy či jiná skvělá hudba, zpívání a tancování s dětmi navíc utuží pouto mezi vámi,
  • obrňte se trpělivostí, je více než pravděpodobné, že po takovém společném pečení budete kuchyni uklízet déle než kdy jindy :),
  • péct nemusíte jen doma, poohlédněte se, zda společné pečení neorganizuje centrum volného času nebo mateřské centrum ve vašem okolí.

Vyzkoušejte: Křehké vánoční pečivo

Křehké vánoční pečivo

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce rumu
  • moučkový cukr na obalování

Postup

Ze surovin vypracujeme těsto, které dáme na několik hodin do chladu nebo ledničky. Vyválíme ho na přibližně 5 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme je na plechu vystlaném pečícím papírem přibližně 7 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí cukroví obalíme v moučkovém cukru.

Jak zapojit děti

Zapojte je jako pomocníky při vykrajování, nebo obalování vychladlých koláčků. Budou si určitě olizovat prsty od cukru :)

Ve vlastní kuchyňce – Dětská kuchyňka CookMaster Verte Smoby

Dětská kuchyňka CookMaster Verte Smoby

Dětská elektronická kuchyňka CookMaster Verte je jednou z nejmodernějších kuchyněk pro děti. Kuchyňka má zabudovaný elektronický modul a vydává realistické zvuky při vaření. Je vhodná pro děti od 3 let.

Dětské kuchyňky