Etiketa anebo jak naučit dítě slušnému chování

6 min.
16. čen'17

Pravidla slušného chování by mělo ovládat každé dítě ještě před nástupem na základní školu. Našim rodičům ve výuce etikety a slušného chování kdysi asistovala Štěpánka a čertík Bertík. I dnes existují seriály a pohádky, které děti pravidlům slušného chování naučí. No největším vzorem vašich dětí jste vy, drazí rodiče.

Na pomoc si můžete vzít knihu Pamely Ducker A dost! Francouzské děti nevyvádějí při jídle, kde vypráví o tom, jak francouzské maminky vychovávají své děti a učí je pravidlům etikety. Možná máte pocit, že na učení pravidel slušného chování musí vaše dítě dorůst, ale s úplnými základy můžete začínat už v době, kdy vaše dítě dokáže mluvit, papat tuhou stravu a uchopit skleničku

Zázračná slovíčka děkuji a prosím

Děti by měly vědět, že je slušné poděkovat mamince za jídlo, za dárek i za pochvalu. Pokud se vaše dcera nebo synek jaksi neumí naučit říct kouzelné slovíčko „děkuji“ poté, co dopapá, možná byste se měli podívat po své rodině. Děkujete si navzájem se svým partnerem nebo s rodiči? Pokud budete toto zázračné slovíčko používat často mezi sebou, přidá se i váš prcek. Stejně lze postupovat i s druhým kouzelným slovíčkem „prosím“.

Pozdravit je základ slušnosti

Dnes se setkáváme s neslušným chováním i u dospělých. Stále častěji narazíme na paní prodavačku, která nepozdraví ani při blokování nákupu. Taxikáře či řidiče autobusu, který vám místo „Dobrý den“ vynadá za větší zavazadlo nebo velkou bankovku. Dokonce i na paní doktorku, která na vystrašené dítě a rodiče křičí už ve dveřích. Jako rodiče máte obrovskou moc, a to vychovat slušnější generaci. To, že babičky jdoucí z kostela nepozdraví vás a vaše dítě, ještě neznamená, že byste to měli přestat dělat. Raději svému dítěti vysvětlete, že někteří lidé prostě měli špatný den, nebo se jako děti nenaučili slušnosti, ve světě je však mnoho slušných lidí a vy mezi ně patříte, proto byste na základy slušného chování neměli zapomínat, ale naopak jít příkladem i ostatním.

2 až 3 leté dítě by mělo umět zřetelně pozdravit rodiče kamarády, přátele či kolegy rodičů, rodinu, sousedy a na vesnicích prakticky každého, kdo vypadá starší. Nakonec, na menší vesnici jsou všichni víceméně jako sousedé.

Stolovaní ditěte

Při jídle si povídáme, nekřičíme, nerozhazujeme jídlo

Stolování je důležitou součástí etikety, ale na některá pravidla zapomínáme i my dospělí. Učit děti pravidlům etikety je třeba trpělivě a je to boj na dlouhé tratě. Učte je přiměřeně jejich věku. Pokud již vaše dítě dokáže sedět u stolu s rodiči, naučte ho těmto pravidlům:

  • Při jídle se nekouká na televizi a ani do tabletu. My jsme sice byli vychováváni, že u stolu se nemluví, ale není zrovna společný oběd vynikající příležitostí ke sdílení pocitů, zážitků a chuti z jídla?
  • S jídlem čekáme, dokud nezačne jíst hostitelka, tedy maminka, babička nebo jiná žena, která připravuje oběd. Ideálně by měli děti i manžel odejít od stolu, až když odejde hostitelka. Toto druhé pravidlo si můžete doma přizpůsobit, ale pokud váš mrňous odmítá jídlo a piští, že nechce jíst, dejte mu jasný časový limit, do kdy bude jídlo před ním. A pokud se nenají, tak bude muset počkat až do dalšího plánovaného jídla hladové.
  • Snack děti milují, ale i rády zneužívají. Kdo by jedl večeři, když se během dne nají sladkostí, tyčinek a křupek? Snack volte ideálně zdravý (ovoce, oříšky, bílý jogurt, pokud sladkost, tak domácí koláč) a servírujte ho každý den ve stejnou dobu.
  • Sousta se nezapíjejí! V naší společnosti jsme zvyklí servírovat s jídlem i nápoj. V rámci etikety je to v pořádku, ale pokud chcete, aby váš mrňous spapal, co má naložené na talíři, dbejte na to, aby poslední nápoj pil půl hodinu až hodinu před jídlem a také půl hodinu až hodinu po jídle.
  • Lokty na stůl nepatří.
  • K očištění obličeje a rukou používejte ubrousky. Buď papírové nebo ekologičtější plátěné, které pak vyperete. Na ochranu oblečení používejte ubrousek i na nohy.
  • Naučte dítě používat lžíci, vidličku i nůž. Nechte ho prostřít před obědem, takto se naučí, kam příbor patří. Zároveň bude cítit, že je součástí tohoto úžasného ceremoniálu. Také ho naučte, jak správně příbor odložit po dojedení.
  • Polévka se z talíře nepije! Kdo z nás v tomto nezhřešil? Dokonce ani v restauraci, kde jsou polévky servírované v misce, je nepijeme. Děti v tomto ohledu dokáží vymyslet věci. Polévku rády vypijí a talíř vylížou. Doma se nad tím pousmějete, ale v restauraci nebo na oslavě to už tak roztomilé není.

Při jídle prostřete i dítěti na kvalitní talíř. S dětmi jsou sice umělé talířky a lžičky bezpečnější, ale pokud už sedí u stolu s vámi, měly by také jíst z porcelánu a používat kovový příbor. Pamatujte si, čím více budete dítě do přípravy jídla zapojovat, tím větší z toho bude mít radost a pravidla správného stolování si snadno zapamatuje. Dítě můžete nechat pomáhat i při odnášení ze stolu a při utírání nádobí. Stále častěji ani děti ve škole nevědí, jak namazat a obložit chléb. A přitom by to zvládly už dvouleté děti, pokud by jim to rodiče ukázali a dovolili. Učte svého prcka samostatnosti už od mala, využije to i v dospělosti.

Chodíme čistí, a ne špinaví či roztrhaní

Společenská událost děti

Existují různé druhy společenských událostí, na které se rifle a mikina jednoduše nehodí. Pokud jdete na svatbu, narozeninovou oslavu nebo jinou společenskou událost, oblečte i vaše dítě náležitě. Chlapci si zamilují barevné šle nebo motýlky a dívky se zblázní štěstím v krásných šatičkách. I v běžných situacích by děti měly být oblečené čistě. Potrhané tepláky použijte raději jako hadr. Děti by si měly naučit vážit si své oblečení, starat se o něj a alespoň se pokusit zůstat čisté déle než 10 minut :)

Etiketa hrou

Naučte děti pravidlům slušného chování prostřednictvím hry se svými kamarády. V dětském domku mohou vítat návštěvy a na piknikovém stole servírovat jídla. Takto se zabaví a naučí, jak prostřít stůl, jak přivítat či doprovodit návštěvu nebo uklidit po odchodu návštěvy.

Domeček pro děti Pretty Nature Smoby a stůl Piknik

Kuchyňka smoby etiketa

Domky pro děti