13 mýtů o těhotenství

  Kategorie: Těhotenství,
5 min.
20. říj'16

Mýty a pověry jsou tady s námi od nepaměti. Určitě jste i vy slyšela zaručené těhotenské pravdy, co dělat a čemu se vyhnout, pokud nechcete ublížit sobě nebo miminku. Podívejte se s námi na 13 mýtů, které můžete hodit za hlavu.

Existuje xy tehotenských právd. Ktoré sú tie pravé?

V těhotenství se nesmí létat.

Mýtus! Jediným omezením je létání v 3. trimestru. Některé aerolinky vás odmítnou vzít na palubu po ukončení konkrétního týdne. Důvodem je obava z předčasného porodu ve vzduchu. Pokud v úvodu těhotenství trpíte nevolností, létání může být pro vás nepohodlné. Za nejlepší období pro cestování (pokud vám to váš zdravotní stav dovoluje) se považuje druhý trimestr.

Lietanie v tehotenstve je povolené. Ideálnym obdobím je druhý trimester.

Těhotenství trvá 9 měsíců.

Délka těhotenství je ve skutečnosti 40 - 42 týdnů. Výpočet měsíců může být kalendářní nebo lunární. Za lunární měsíc se považují 4 týdny. Lunární těhotenství tedy trvá zhruba 10 měsíců, zatímco při výpočtu kalendářních měsíců je to o 1 měsíc méně.

Vyhněte se kávě.

O kávě v těhotenství jsme psali v samostatném článku. Platí však, že kávu pít můžete. Jediným omezením je nepřekročit 200 g kofeinu denně, což jsou asi 2 espressa a černý čaj.

Jezte za dva.

Potřeba jídla za 2 je mylná. Ženy takto ospravedlňují své přejídání se. Ve skutečnosti stačí přijímat o cca 300 kcal více, než tomu bylo před otěhotněním. Důležitější než jedení za dva je zdravé stravování – hodně zeleniny, vlákniny a ovoce.

Pozor na mořské plody a ryby.

Dary moře i ryby jsou v jídelníčku více než vítány. Vyhněte se jen syrovým resp. tepelně neupraveným rybám a mořským plodům. Namísto sushi si dopřejte grilovanou rybu.

Stop barvení vlasů.

Barvení vlasů se dlouho považovalo za škodlivé. Dnešní barvy používané v kosmetických salonech jsou méně těžké a obsahují méně škodlivin. Pokud si barvením vlasů nejste jistá, vyzkoušejte místo barvení melír, při kterém se barva nedotýká přímo pokožky.

Tehotenstvo neznamená, že sa o seba prestanete starať.

Přestaňte cvičit.

Cvičení je pro těhotnou ženu velmi prospěšné. Pokud jste cvičila i před otěhotněním, není důvod přestat. Náročnější tréninky si upravte a trošku zpomalte. V případě, že jste se před těhotenstvím nehýbala, vsaďte na těhotenské cvičení jako gravid jóga, pilates nebo cvičení na fit míčích.

Cvičenie v tehotenstve je prospešné.

Pokud vás pálí žáha, budete mít vlasaté dítě. 

Možná jste už slyšela, že pokud vás během těhotenství pálí žáha, budete mít vlasaté miminko. Zklameme vás, ale toto tvrzení se nepotvrdilo. Pálení žáhy se objeví v druhé polovině těhotenství téměř u každé těhotné ženy. Důvodem je stále se zvětšující děloha a tlak miminka na žaludek

Máte chlupatější bříško? Čekáte chlapce. 

Všimla jste si výraznějšího ochlupení na bříšku? Nemusíte se obávat, po narození miminka se množství ochlupení vrátí do normálu. Modré oblečení však nekupujte, chlupaté bříško nemá přímý vztah s očekáváním chlapce

Chuť na slané předpovídá chlapce. Čokoláda holčičku. 

"No co, máš nějaké speciální chutě?" Tuto otázku uslyšíte často. Dlouho se věřilo, že chutě na slané jsou předzvěstí, že čekáte chlapečka. Naopak, zvýšená chuť na sladké předpovídá holčičku. Není to však pravda. Mnoha ženám se během těhotenství chutě mění. Pro úvod těhotenství je typická nevolnost a nechuť k jídlu. Ve druhém a třetím trimestru se chutě promíchají a slané období se často střídá se sladkým. 

Žiadna babská povera vám pohlavie dieťatka nevyveští.

Přestaňte se sexem.

Na stopnutí radovánek s partnerem není důvod. Pokud nemáte zdravotní potíže, můžete si užívat i nadále. Ne nadarmo se říká, spokojená máma = spokojené dítě :-) . V pozdějších měsících si dávejte pozor na bříško a zvolte polohy, při kterých ho netisknete vy ani partner. 

Spěte jen na levém boku.

Spánek je pro těhotenství a správný vývoj miminka velmi důležitý. S rostoucím bříškem se spánek může zkomplikovat. Doporučuje se poloha na levém boku. Na pravé straně se nachází játra. Díky spánku na levém boku je nebude zatěžovat tíha dělohy. Také se zlepšuje krevní oběh. Pravda je však taková, že pokud se vám spí dobře na zádech nebo na pravém boku, klidně tak spěte. Polohu měňte, když vám to bude nepohodlné

Kočárek před porodem přináší neštěstí.

Dlouho se věřilo, že koupě kočárku před porodem přinese ženě a miminku neštěstí. Zapomeňte na staré pověry a pořiďte si výbavu ještě před odjezdem do porodnice. Po narození miminka budete mít řadu jiných starostí než shánět kočárek a příslušenství k němu.